Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ha tre år med fremmedspråk på videregående?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tatt Engelsk fordypning som språk på ungdomsskolen. Jeg leste nå at man må ta fremmedspråk i 3 år om man går studieforberedende fag. Noe jeg har bestemt meg for. Er det sånn at det er liten eller ingen mulighet for at man kan få tatt språk på 2 år slik andre som har tatt fremmedspråk på skolen gjør? Det er så kjedelig at det går utover programfaget på vg3.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er et godt spørsmål, og vi skjønner godt at du lurer.

Vi må si at det virker som du tenker veldig godt og frem i tid - det er motiverende å se! Du kommer til å få noen spennende år videre på ungdomsskolen og på videregående.

Du er riktig som du sier, at man må ha tre år i stedet for to hvis du ikke har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen. Du kan lese mer nøyaktig om det i denne artikkelen hvis du vil.

Grunnen til at det er sånn, er jo at de som allerede har hatt fremmedspråk, kan begynne på et mer viderekommet nivå i språket. De som har språket for første gang, må begynne på mer grunnleggende ting. 

Det er pålagt at du skal ha tre år fremmedspråk. Dette kan du lese om her på vilbli.no. Dette betyr at du ikke bare kan ha to år sånn uten videre. 

Det som kanskje vil være mulig, hvis du virkelig vil, er å forsøke å ta de første årene "raskere", det vil si at du tar et av fagene som privatist på forhånd, og frigjør tid til det ekstra programfaget i tredje klasse. Men da vil du måtte ta et "ekstra fag" i forhold til timeplanen. Hvis det er et programfag i tredje klasse du er veldig interessert i, kan det også være mulig å ta dette som privatist, eller spørre skolen om det er plass til deg på dette faget også. Da vil du sånn sett også få et "ekstra fag". 

Det som nok ikke er mulig, er å bare ha to år med fremmedspråk, uten å måtte ta et ekstra fag på timeplanen. Det er kanskje synd, men også bra på et vis - du kommer til å bli ordentlig god i språket, og det kan hende du syns det er veldig verdt det til slutt!

Dette er noe du kan planlegge med rådgiver på den nye videregående skolen du kommer inn på. Der kan dere se på dette sammen, og hvordan dere best legger opp løpet for deg. Du kan også snakke litt med rådgiver på skolen du går nå!

I mellomtiden tenker vi at du ikke skal bekymre deg for mye for dette, og at det kommer til å bli en bra og spennende tid for deg, uansett hvordan timeplanen blir helt nøyaktig.

Vi ønsker deg lykke til, og bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning