Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta årsstudium i juss og søke meg videre med karakterene?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei jeg lurer på om dersom jeg fullfører ett årstudium i juss, om jeg deretter kan søke meg videre med disse karakterene til en 5 årig mastergrad i for eksempel Bergen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Nei, det tror vi nok ikke at du kan, dessverre. Hvis de ser på denne siden til den femårige mastergraden i Bergen, skriver de at opptaket skjer gjennom Samordna Opptak. Det betyr at det skjer gjennom de samlede poengene dine fra videregående skole. 

Det har tidligere funnets en slik ordning som du beskriver, f.eks i profesjonsstudiet i psykologi, hvor det ble gjort opptak basert på karakterene fra årsstudiumet i psykologi. Dette kalles gjerne "lokalt opptak", hvor skolene selv gjør opptaket. Men når det heter "opptak gjennom Samordna Opptak", så er det poengene dine fra videregående skole som teller. Sånn sett vil ikke årsstudiumet i juss telle, bortsett fra at det kan være med å gi deg tilleggspoeng til vitnemålet ditt fra videregående. 

Hvis du skulle ta årsstudiumet og så komme inn på mastergraden basert på karakterene dine fra videregående, skal du ha mulighet til å få "bake inn" fagene du har tatt allerede i mastergraden din. Dette kan du lese om her. 

Her kan du se en oversikt over mastergradene i rettsvitenskap i Norge. Også de andre to universitetene som tilbyr dette, Oslo og Tromsø, har inntak gjennom Samordna Opptak, med poenggrenser fra videregående.

Den eneste masteren vi har hørt om som har "lokalt opptak", er en toårig master i rettsvitenskap i Bergen. Den er lagd for de som har fullført en bachelorgrad i juss ved en av høgskolene. Du kan lese om den her. Det er ikke sikkert det er så lett å få plass på denne utdanningen. Så hvis du skulle tenke at dette var en alternativ vei, anbefaler vi å snakke med studiekonsulent ved et av universitetene først. 

Snakk gjerne med universitetene selv hvis du vil være helt sikker! Og les på sidene de har med utdanningsprogrammet, der står det mye :)

Lykke til, og gjerne spør oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning