Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag må man være god i for å bli barne- og ungdomsarbeider?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvilke fag er viktige å ha gode karakterer i for å bli Barne og ungdoms arbeider? Som jobber innenfor barnevern og med unger som har der vanskelig på skolen/hjemme ect

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Spennende at du har lyst til å jobbe med barn og unge. Dette er veldig givende og flotte jobber, og de trenger motiverte og flinke arbeidere :)

Nå har du litt forskjellige veier til å jobbe med barn og ungdom. 

Den ene er å gå yrkesfag barne- og ungdomsarbeider på videregående. Da blir du Barne- og ungdomsarbeider, som du kan lese om på denne siden hos utdanning.no. Der står det mye bra om både yrket og hvor du kan jobbe.

Dette er en utdanning på videregående skole, hvor du i tredjeåret ditt går to år ut i læretid i praksis hos en bedrift (for eksempel barnehage). 

En annen måte å kunne jobbe med barn og unge, er å ta et studieforberedende utdanningsprogram og få generell studiekompetanse (eller gå et yrkesfaglig utdanningsprogram og ta påbygg til generell studiekompetanse). 

Med generell studiekompetanse kan du søke om å studere på høgskole eller universitet. Da er det mange forskjellige utdanninger du kan ta for å jobbe med barn og unge. For eksempel lærer, barnevernsstudier, sosionom, spesialpedagog. Et godt tips er å gå til utdanning.no og slå opp stikkord som barn, ungdom. Da vil du få mange forslag. 

Hvis du søker barne- og ungdomsarbeider på videregående, søker du med en samlet poengscore fra alle fagene du har på vitnemålet ditt fra ungdomsskolen. Så det er ikke sånn at noen fag teller mer enn andre fag for å komme inn. Du kan lese om dette i denne artikkelen.

Det samme gjelder på utdanningene på høgskole/universitet. Det er den samlede poengsummen din som teller, og det er ikke sånn at du må være god i noen spesielle fag. 

Men for å jobbe med barn og unge generelt, er det en stor fordel at du er nysgjerrig og interessert i barn- og unge, og at du er flink i kommunikasjon og flink med mennesker. Les gjerne mer i beskrivelsene som ligger på de ulike sidene til utdanning.no. 

Du har med andre ord flere muligheter til å jobbe med barn og unge, og det trengs mange gode mennesker som jobber med barn og unge. Så hvis dette er noe du trives med, så har du mange fine muligheter foran deg. 

Vi kjenner deg jo ikke, og vet ikke helt hva som vil være best å velge for deg. Men vi anbefaler deg at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette, og gjerne læreren din, foreldre og klassekamerater. 

Det blir en spennende tid fremover. Les artiklene vi legger ved, og les gjerne på utdanning.no. Der står det mye bra. 

Ikke nøl med å spørre oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning