Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte fra studiespesialisering til elektro?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg valgte å gå studiespesialisering på Sandes vgs i mitt første år, men jeg angrer, og har egentlig lyst til å gå noe annet som elektro, men jeg forstår det slikt at jeg må bytte til elektro vg1 neste år i så fall. Slipper jeg da å ta de fagene jeg fullførte på studie, eller må jeg ta de på ny?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du har rett til å gjøre ett omvalg på videregående. Har du ikke byttet tidligere, bør det altså gå fint! Les denne artikkelen om å bytte utdanningsprogram.

Du må trolig begynne på Vg1 hvis du starter på elektro ellers blir det mange fag du går glipp av. Hvis du ønsker, kan du søke om å få godkjent fullførte fag fra studiespesialisering, slik at du ikke trenger å ta dem på nytt. Her kan du se fagsammensetningen første året på elektro. Du skal ha mulighet til å kunne søke om fritak i flere av fagene hvor du har hatt tilsvarende eller likeverdig fag.

Vi vil uansett anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen din. Fortell om planene dine og at du ønsker å benytte deg av din rett til omvalg. Da kan dere også finne ut hvordan du kan gjøre det når du begynner på elektro. Du kan se på hvilke fag du kan søke om å få fritak for, og hvor mange fag du må ta. 

Så, dette går nok fint hvis du virkelig vil bytte. Svaret er å avtale en tid med rådgiver på skolen din så snart som mulig - så kan dere sammen se på situasjonen din :)

Lykke til, og bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning