Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke om autorisasjon selv om jeg har stryk i engelsk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ferdig utdannet som tannhelsesekretær. Men i vg2 har jeg styrket i engelsk fag. Siden jeg hadde ikke engelsk i hjemlandet, klarte ikke jeg bestå eksamen på videregående nivå. Men alt annet har jeg bestått, kan jeg søke autorisasjon hvis jeg har bestått vg3? eller må jeg ta opp engelsk også?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestått vg3!

Det er krav om vitnemål for å søke autorisasjon, og for å få vitnemål med yrkeskompetanse som tannhelsesekretær må du ha bestått alle fag. Det betyr at du i utgangspunktet må du ta opp og bestå faget engelsk som privatist først. Som privatist i språkfag må du opp til både skriftlig og muntlig eksamen.

Hvis du ikke er i stand til å bestå faget engelsk kan det være en annen mulighet. Det er mulig å søke fritak for inntil to fellesfag i særskilte tilfeller, dette finner du beskrevet i §3-44 i forskrift til Opplæringsloven. Det kan være aktuelt slik du beskriver din situasjon, men en slik søknad må kunne dokumenteres. Hvis du var i kontakt med PP-tjenesten mens du var elev på vg1 og/eller vg2 anbefaler vi at du tar kontakt med dem. Hvis ikke kan du ta kontakt med den gamle skolen din for å få hjelp til å finne ut hvordan du skal gå frem.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning