Hopp til hovedinnholdet

Mine foreldre lar meg ikke bestemme hvilken skole jeg skal gå på.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Foreldrene mine lar meg ikke gå på videregående skoler som jeg vil gå på, de mener at de vet best og jeg stoler vanligvis på dem, men jeg føler at de lever i fortiden når det gjelder hvordan utdanning systemet er i dag. De mener at videregående skoler i byn er vanskeligere og en må kjempe om får å være best, de vil at jeg skal gå på den offentlige hjemby skolen min og støtter meg ikke når det gjelder noe annet. Jeg er veldig smart, vil konkurrere og jobbe hardt. Jeg føler at de behandler meg som jeg ikke er god nok. Kan heller ikke skylde på dem etter videregående siden da er jeg voksen og alt er min feil etter det. Føler at de ødelegger utdanningen min og min fremtid, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er problematisk om du opplever at dine foreldre ikke støtter deg i ditt valg av skole. 

Det er du selv som søker videregående skole, og du har rett til å søke deg inn på den skolen du selv ønsker. Men jeg forstår at du ikke ønsker å gå i mot dine foreldres anbefalinger. Men kan det være at dine foreldre ønsker å gi deg gode råd, men ikke helt forstår deg? Vi har laget en artikkel om hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg, som jeg anbefaler deg å lese.

Det er jo også slik at du kan få lov å utvikle deg og være flink på skolen uansett hvilken skole du velger. Forsøk å være en god utgave av deg selv og unngå å konkurrere med andre. Kan det være at dine foreldre tenker på ditt sosiale liv med venner når de anbefaler deg å velge en skole nær hjemmet? Kanskje de tenker at det også er en viktig del av skoletiden?

Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen din. Avtal et møte sammen med foreldrene dine. Sammen kan dere finne ut hva som kan være den beste løsningen for deg. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Videregående opplæring

Her har vi samlet informasjon til deg som snart skal søke videregående for første gang, informasjon til deg som allerede går på videregående skole, og nyttige tips til deg som er lærling i bedrift:Dette og mye mer finner du på ung.no/utdanning/vidutd

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning