Hopp til hovedinnholdet

Vil sensor være strengere på morsmålseksamen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har som plan å ta muntlig eksamen (som privatist) i morsmålet mitt til våren 2018. Jeg skal da ta eksamen i persisk 2. Men jeg har hørt fra folk jeg kjenner at det er vanskeligere for oss som har språket, vi skal ha eksamen i, som morsmål å få toppkarakter, enn de som ikke har fremmedspråk 2 som morsmål. Jeg har venner som hadde muntlig eksamen i fransk 2 i juni, og der var det flere som hadde fått 3'er i fransk som standpunkt som fikk 5'er på eksamenen. Og andre som hadde fått 5'er/4'er standpunkt, som fikk 6'er i eksamen. De sa selv at eksamen var mye enklere enn forventet og sensor ikke hadde så høye krav. Da tenker jeg at det må jo selvsagt være urettferdig om jeg skulle få vanskeligere spørsmål og høyere krav av mine sensorer når jeg skal ha eksamen, siden vi deler samme morsmål. Men hva kan jeg gjøre om dette eventuelt skulle skje? Jeg er altså ikke overbevist over at dette vil skje, men man vet jo aldri

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Vi skjønner godt at du tenker på dette. Men det er nok litt vanskelig å svare på, og som du skriver, litt vanskelig å vite på forhånd. 

Selv om kompetansemålene i faget er det samme, så er det nok alltid et element av at sensor er subjektiv også i sin oppfatning, selv om alle prøver å være så objektive de kan. Det kan være forskjell på sensorer, og du vet jo ikke hvordan sensoren til vennene dine var, eller om din vil være annerledes. 

Det du kan gjøre, er å lese om kompetansemålene i faget på utdanningsdirektoratet, og passe på at du kan så mye som mulig av disse. 

Det er vanskelig for oss å spå hvor streng sensor vil være i faget ditt, og det er nok ikke så lett å si. Vi skjønner at du tenker det, men tenker også at det ikke er sikkert du trenger å bekymre deg så mye for det. 

Så lenge du gjør det så godt du kan, og er så forberedt som mulig, så har du gjort din del. 

Vi ønsker deg veldig lykke til. 

Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning