Hopp til hovedinnholdet

Er det vanskelig å bli advokat? Hva trenger jeg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 16 år og lurer på om at jeg skal ta jus i vgs og hvor vanskelig det er jeg har lyst til p bli advokat men jeg lurer på hva man trenger i snitt og hvor vanskelig det er

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette. 

Du kan lese om å bli advokat på utdanning.no. Der står det en god beskrivelse av både yrket, utdanningen og hva som kreves for å komme inn på utdanningen.

For å studere juss etter videregående, trenger du generell studiekompetanse. Dette får du på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene (eller hvis du går yrkesfag og tar påbygg til studiekompetanse enten i stedet for eller etter læretiden din). 

Så lenge du får studiekompetanse, har det sånn sett ikke noe å si hva du velger på videregående. Det er heller ikke noe utdanningsprogram som er rettet direkte mot juss. Men hvis du velger studiespesialisering med språk, samfunn og økonomi, har du muligheten til å ta Rettslære som valgfag. Det kan også være mulig å ta dette valgfaget på de andre studieforberedende utdanningsprogrammene. Dette er ikke noe du må - det er mer sånn at det kan være en fin start for å se om du liker faget. 

Hva du trenger i snitt for å komme inn på utdanningen, varierer fra år til år, basert på hvor mange som søker på studiet, og hvor gode karakterer de som søker har. Her kan du se poenggrensen for å komme inn sist inntak. Og i denne artikkelen kan du lese om hvordan du regner ut poengene dine. 

Det er litt vanskelig å si hvor vanskelig det er å komme inn. Du må ha et nokså høyt karaktersnitt sannsynligvis. Ellers er det jo sånn at studiet kan være vanskelig for noen, men lettere for andre. Dette kommer an på hva du er flink til og er disponert for. 

Vi anbefaler uansett at du leser mye om studiet og utdanningen på utdanning.no, og at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette. Da kan du få mye og god informasjon :)

Vi ønsker deg lykke til! Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det vanskelig å velge videre utdanning?

Var det vanskelig å velge eller å finne ut hva du skulle velge?

Gå til vote

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning