Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om utdanning, friår og karakterer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! For å bli advokat eller politi, må jeg ha over 5 i snitt? 2. Hvis jeg tar linjen medier og kommunikasjon, har jeg studiekompetanse da? 3. Er høyskole og jus gratis? 4. Hva gjør jeg etter 3. året på videregående? søker jeg etter høyskole osv med en gang? 5. hvordan får jeg fri år etter videregående?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Så mange spennende tanker og planer du har! Vi skal svare så godt vi kan på spørsmålene dine en etter en :)

1)

Nei, du trenger ikke nødvendigvis over 5 i snitt for å bli advokat eller politi! Hvor gode karakterer du trenger for å komme inn på et studie, varierer fra år til år (det kommer an på hvor mange som søker, og hvor gode karakterer de som søker har). 

Du kan lese om politiutdanning her, og jussutdanning her. Snittet vil nok ligge like i underkant av 5 i snitt - men samtidig så vil det være andre tilleggspoeng du kan få for å regne ut poengsummen din. Nå har jo du god tid på å dette, men du kan lese om hvordan du regner poengene dine i denne artikkelen hvis du har lyst :)

Skulle du fått en lavere poengsum enn du trengte for å komme inn, så vil du ha muligheten til å forbedre karakterene dine som privatist, i tillegg til å få tilleggspoeng. Så på sikt så har du gode muligheter uansett :)

Vi anbefaler at du leser om politi og advokat på utdanning.no!

2)

Ja, det stemmer! 

Medier og kommunikasjon er et studieforberedende utdanningsprogram, som vil gi deg generell studiekompetanse!

Les om alle utdanningsprogrammene på vgs i denne artikkelen.

3) 

Ja - all offentlig utdanning i Norge er gratis! Dette vil si utdanninger på offentlige høgskoler og universitet. 

Det som ofte koster penger, er utdanning på privatskoler. Dette er steder som BI, Westerdals og andre private skoler. De tar ofte penger for undervisningen. 

Men juss på universitet/høgskole er gratis :)

4)

Du bestemmer helt selv hva du gjør etter 3. året på videregående! Noen søker utdanning med en gang, andre søker seg en jobb, noen velger å jobbe litt og så reise - dette er helt opp til deg selv hva du har lyst til og mulighet til! 

Det er ingen fasitsvar på dette, og heller ikke sånn at det ene er mye lurere enn det andre. Så du bestemmer, når den tid kommer :)

5)

Friår kan du også velge helt selv! Friår betyr bare at du selv har valgt å ikke studere noe det året. Så hvis du ikke søker på en utdanning, men heller velger å jobbe eller reise eller lignende, så har du det mange kaller et "friår". 

 

Så utrolig spennende tanker du har! Håper du fikk svar på noen av spørsmålene dine. Det er bare å spørre oss igjen hvis du lurer på mer. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning