Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor må vi ha obligatorisk ex.phil?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det slik at alle i Norge må ha Exphil på universitetet? Særlig med tanke på at Danmark avskaffet Exphil som obligatorisk fag på 70-tallet. Jeg har exphil på UiO dette semesteret, og jeg synes det rett og slett er litt ekkelt å ha faget. Ikke fordi pensumet rett og slett er utrolig kjedelig og til tider meningsløst, men fordi kravene er altfor høye. Jeg tar seminar annenhver uke og det er krav om oppmøte de fem første gangene, ellers strykes man av hele faget. Jeg er selv lektorstudent, og måtte faktisk få fri fra praksis på en skole fordi dette ikke var gyldig grunn til å ikke møte opp på exphilseminaret. Jeg ble kvalm rett og slett. For foreleserne virker faget hellig, og de stiller altfor høye krav. Det verste med dette er at jeg ikke har hatt noe annet fag på universitetet som har så høye krav. Jeg synes det er motbydelig at et obligatorisk fag for alle skal være så strengt, prippent og prinsippfast. Jeg syns exphil kunne vært valgfritt fag. De fleste er ikke filosofer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Vi kan forstå at du er frustrert, og du er nok heller ikke alene om å syns at ex.phil kan være et tøft semester. 

Dette er litt utenfor vårt område å skulle mene noe om. Det er en vurdering og politikk å ha ex.phil som obligatorisk fag, som man kan være enig eller uenig i. Vi som nøytrale skal ikke veie den ene eller andre siden av saken. 

Men med ditt engasjement rundt dette, så kunne det jo være en idé å kontakte eller skrive inn til lærestedet ditt? De har i alle fall muligheten til å svare på dette, mer enn oss :) 

Så vi anbefaler at du tar det videre til lærestedet ditt, hvis du er interessert i det. 

Og selv om ikke vi kan si så mye eller kommentere så mye til dette dessverre, så håper vi at du får så gode opplevelser med faget og semesteret som mulig likevel! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning