Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bygge datamaskiner som jobb?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! ja, jeg vet, det er ganske tidlig for meg og tenke på utdanning osv. Men, jeg lurte på om dere kunne fortelle meg hvilke jobber som passer til mine egenskaper og interesser! Jeg er veldig glad i datamaskiner, og bygde min egen forrige Jul. Jeg har utrolig lyst til å bygge datamaskiner som en jobb, og da mener jeg ikke komponenter, da mener jeg med forskjellige grafikk-kort, prossessorer, osv. Jeg har hørt at det faktisk finnes jobber som dette, men de er for det meste i USA, England, osv. Jeg vet også om f. eks Komplett, men jeg er ikke sikker på om de faktisk bygger datamaskiner selv, eller om de har et automatisert system. Kan dere si hvilken av disse som er sann? Og, hvis dere har noen jobber som passer disse, kan dere fortelle hvilken utdanning jeg trenger på videregående/Universitet for å kunne gjøre denne jobben? Tusen Takk, mvh 13 år gammel gutt!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har disse interessene, og at du allerede har bygget en datamaskin! Det er imponerende!

Nå er datamaskiner og hvordan de er bygget, et veldig relevant og spennende felt å jobbe i. Så hvis du har interesse for dette, er det mange forskjellige måter du kan jobbe med dette videre på! Det finnes flere mulige yrker innen det å bygge datamskiner og å utvikle datakomponenter. Det finnes også flere ulike utdanningsmuligheter.

Du har veldig god tid fremdeles til å finne ut av dette. Vi skal forsøke å gi deg litt inspirasjon til ulike yrkesveier og utdanningsmuligheter. I tillegg anbefaler vi deg å søke litt på sidene utdanning.no og vilbli.no.

Et mulighet for valg av videregående er utdanningsprogrammet Elektrofag. I VG2 kan du velge Data og elektronikkog i VG3 kan du eksempelvis velge Dataelektronikerfaget eller Produksjonselektronikerfaget. Med denne utdannelsen blir du Dataelektroniker. En dataelektroniker installerer, drifter og vedlikeholder elektroniske og datatekniske systemer og utstyr. For å bli dette må du altså gå på dataelektronikerfag på videregående. En annen mulighet er å velge IKT-servicefaget i VG2. En IKT-servicemedarbeider driver blant annet med drift og vedlikehold av virksomheters IKT-systemer, informasjonssikkerhet og installasjon, bruk og vedlikehold av programvare.

En annen mulighet er å velge studiespesialisering og etter videregående søke en relevant høyere utdanning. Her er noen eksempler:

Dataingeniør: Dette er en utdanning etter videregående. Som dataingeniør jobber du med systemutvikling og drift av maskiner eller systemer. Det er flere ulike høgskoler som tilbyr bachelorgrad innenfor elektronikk og data, i noen tilfeller tilbys også toårige utdanninger rettet mot et spesielt fagfelt. Det er også mulig å ta mastergrad innenfor datafag og informatikk. Jeg tror dette kan være veldig spennende muligheter for deg! Her er en oversikt over ulike utdanningsprogram.

For å komme inn på dataingeniørstudier må du som oftest ha generell studiekompetanse og fordypning i matte og fysikk. Dette er du bare sikret hvis du velger studiespesialisering på videregående, men det kan også være mulig at skoler med andre utdanningsprogrammer kan tilby dette. Isåfall må du kontakte de aktuelle skolene og spørre om dette. Et alternativ er også å først ta et annet utdanningsprogram (eksempelvis Elektrofag) og så eventuelt ta fordypning i matte og fysikk som privatist.

Vi anbefaler dessuten at du snakker med rådgiver på skolen din for å diskutere hvilken videregående du burde velge!

Vi er ikke sikre på om Komplett.no bygger datamaskiner selv, eller har automatiserte systemer for dette. 

Vi tenker at et godt forslag er å kontakte dem, eller andre bedrifter som driver med data, og spørre dem? Fortell at du er en ung fyr som har bygd din egen datamaskin, og gjerne vil drive mer med dette. Spør om de har forslag til ting du kan gjøre, og utdanningsveier du kan ta :)

Det er veldig spennende å høre at du er så interessert og flink i dette, og vi tenker at det blir veldig spennende å se hvor det tar deg hen. Vi ønsker deg veldig lykke til - bare spør oss igjen :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva har du lyst til å bli?

Hvilket yrke vil du velge?

Gå til vote

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning