Hopp til hovedinnholdet

Hvilken vei burde man gå for å ta doktorgrad?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Har lyst til å ta en doktorgrad, men vet ikke i hva. Uansett, spørsmålet er hvilken vei man burde gå for å kunne ta en doktorgrad. Kan man gå rett fra VGS til doktorgrad, eller må man ha "mellomutdanninger"? Hva er generelt korteste vei? Har du en link med de forskjellige områdene man kan ta doktorgrad innenfor? Takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer. Du virker motivert og interessert, og har tydeligvis tenkt langt frem! Det er bra :)

For å svare på det ene spørsmålet først: Det er ingen "kort vei" til doktorgrad, med studier som er spesialrettede mot dette. Det vil si at det alltid er "mellomutdanninger" først. 

Kort fortalt kan du ikke begynne på en doktorgrad uten å ha en mastergrad først. Doktorgrad er nivået etter mastergrad. Og mastergrad er nivået etter bachelorgrad. 

En bachelorgrad tar tre år, og en mastergrad tar to år til, altså fem år til sammen (det er i og for seg mulig å ta dette på kortere tid, men dette er normal studiegang). Etter du har tatt mastergrad, kan du søke stipend til å ta doktorgrad. Doktorgraden tar som regel tre år, selv om mange bruker lenger tid enn dette. Du kan ikke ta doktorgrad uten å ha tatt mastergrad først.

Det minste vanlige årstallet det tar å få en doktorgrad, er altså åtte år. Du "kan" klare å bruke kortere tid enn dette, men denne normerte tiden er beregnet som å studere fulltid, altså omtrent åtte timers studiedag, så det er det klart vanligste å ta det på normert tid.

Du kan ta doktorgrad i alle studier på høgskole og universitet. Doktorgrad er rett og slett den høyeste akademiske tittelen i et fag. Det som kan være en forskjell i forhold til hvor "lett" det er å få doktorgrad, kan være forskjellen på stipendordningen i de ulike fagene. For eksempel er det ikke så mange som får stipend (lønn av universitetet) for å ta doktorgrad på f.eks fag som litteratur og filosofi - så der er det ganske sterk konkurranse, og mange søkere om plassen. Mens i en del realfag er det flere stipender, og sånn sett mindre konkurranse om plassen. 

Men generelt sett så er ikke doktorgrad noe du trenger å bestemme deg for ennå - det er viktigere at du finner et fag du er interessert i generelt, og tar en bachelorgrad og eventuelt en mastergrad. Underveis så kan du bestemme deg om dette er et fag for deg, som du vil fordype deg i til det høyeste nivå eller ikke. 

Vi anbefaler at du leser på sidene til universiteter du er interessert i! Og at du leser på utdanning.no - der står det mye bra. Slå opp alle fag du er interessert i der, og les om doktorgradsmulighetene. Universitetene og høgskolene har som regel en studiekonsulent også, som kan svare på spørsmål du har. Så kontakt gjerne en av dem :)

Vi ønsker deg veldig lykke til - det blir spennende å se om du tar doktorgrad i noe :)

Bare spør oss igjen! 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning