Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få 4 i snitt i matematikk for å bli lærer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 17 år og går VG2 studiespesialisering. Jeg har vurdert å bli grunnskolelærer. Men for å komme inn på lærerstudie må man ha 3 i norsk og 4 i matte. Norskkarakteren er ikke noe problem, men jeg fikk 3er i 1P i fjor. Hvis jeg får 4 som standpunkt i 2P i år, kan jeg komme inn på lærerstudie? Eller ødelegger 3eren i 1P det? Hva kan jeg eventuelt gjøre med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette. Og skjønner godt at du lurer. 

Du kan lese om de nye kravene til lærerutdanningen her hos Samordna Opptak, som du jo sikkert allerede har gjort. 

Det stemmer at du må ha karakteren 4 i gjennomsnitt for alle dine 224 timer med matematikk. Sånn sett vil din 3er senke snittet ditt under 4 i snitt (gitt at du får karakteren 4 fremover). 

Nå er det et par ulike løsninger på det, heldigvis. For det første er det greit å nevne at du kvalifiserer til opptaket dersom du har bestått ett av følgende programfag i matte: S1, S2, R1 eller R2. Så hvis du skulle tatt et av de fagene, og bare fått bestått, så ville du kvalifisert. Nå er du kanskje ikke interessert i å ta et av de fagene, men det er greit å nevne. 

Den andre løsningen, er at det foreløpig tilbys forkurs i matematikk ved lærerutdanningene, til søkere som hadde under 4 i snitt i matematikk (men over 3 i snitt) og som dekker de andre kravene. Du kan lese om forkurset her hos Samordna Opptak. Det foregår på sommeren før studiestart. Så der har du altså foreløpig muligheten. 

Et siste alternativ, skulle du være uheldig å få under karakteren 4 i snitt, ville vært å tatt opp mattefag som privatist, og forsøkt å få en bedre karakter. Hvis du tar opp faget mens du går på videregående (normert tid/skolegang), så vil du fremdeles kunne søke med førstegangsvitnemålet ditt. 

Det fins altså ulike løsninger her, så drømmen din er ikke ødelagt selv om du skulle fått under 4 i snitt. Likevel er det verdt å stå på som mye som mulig for deg for å prøve å kanskje få 5 på neste standpunkt. 

Vi syns uansett at det er lurt å ta en prat med rådgiver på skolen din om dette - så kan dere se på det sammen, og legge en plan for hva som er best.

Lykke til uansett - og bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning