Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ta påbygg etter utdanningen jeg gikk, men koster det penger?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg vil ta påbygg etter utdanningen jeg gikk men det koster penger? burde man gå på skole eller burde man ta det på nett? vet at vis man tar det på nett koster det penger men gjør det også vis jeg går på skole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du har gått en yrkesfaglig utdanning og har oppnådd yrkeskompetanse (etter 2014 og før det året du fylte 25 år) kan du ha rett til å gå det som kalles vg4 påbygging i offentlig skole. Der får du opplæring i de fire fagene du mangler for å få generell studiekompetanse i tillegg, som er norsk, historie, naturfag og matematikk.

Det er riktig at offentlig skole er gratis. Hvordan opplæringen på vg4 påbygging er organisert kan variere fra fylke til fylke. Nettilbud er vanligvis private, og private tilbud koster penger. Det finne på både netttilbud og skoletilbud som er private.

Ta kontakt med inntakskontoret i ditt hjemfylke, for å få svar på om du har rett på vg4 påbygging og på hvordan opplæringen er organisert. Du kan være kvalifisert for vg4 påbygging selv om du ikke har rett på tilbudet. Vanlig søknadsfrist er 1.mars.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning