Hopp til hovedinnholdet

Får jeg ikke førstegangsvitnemål om jeg tar påbygg i vg3 i steden for å ta påbygg i vg4?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går på videregående med yrkesfag i 2. Klasse nå (hudpleie - helse og oppvekst), og har tenkt å ta påbygg i vg.3, slik at jeg ikke går 3. Året med hudpleien, men hopper rett på påbygg. Jeg har lest litt overalt på nettet nå og ble litt usikker når det kom til det med førstegangsvitnemål. Det står på samordna at man får førstegangsvitnemål etter vg4 påbygg i yrkesfag, men betyr det at jeg ikke får førstegangsvitnemål om jeg tar påbygg i vg.3 i steden for å ta påbygg i vg.4? Eller må jeg ta vg.3 hudpleie OGSÅ vg4 med påbygg for å få førstegangsvitnemålet? Også lurer jeg på med det med ungdomsretten, er det 4 eller 5 år vi har rett til å gå på vgs (yrkesfag)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at det kan være litt forvirrende.

Hvis du går et treårig løp med vg3 påbygging på yrkesfag får du et vitnemål med generell studiekompetanse når du har fullført, og bruker opp din ungdomsrett på det. Hvis du søker vg3 hudpleie etterpå vil din søknad bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har blitt tatt inn. 

Hvis du går et treårig løp med vg3 hudpleie får du et vitnemål med yrkeskompetanse når du har fullført. Da får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå, det vil gi deg generell studiekompetanse i tillegg.

Begge deler, både vg3 påbygging og vg4 påbygging, gir deg mulighet til å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål frem til og med det året du fyller 21 år, så sant du har fullført og bestått på normal tid.

Hvis du ønsker både yrkeskompetanse og studiekompetanse er det lurt at du tar vg3 hudpleie først, for da har du rett på fire år. Hvis du velger vg3 påbygging får du kun rett på tre år.

Du kan lese mer om dette i artiklene nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning