Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli arkitekt. Hva skal jeg velge?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år. Jeg har gjerne lyst til å bli arkitekt og utdanne meg videre til det. Hva slags krav krever arkitekt? Hva bør man være god på? Hva slags program fag bør man velge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende tanker du har om fremtiden din :)

Vi anbefaler at du leser på utdanning.no om yrket arkitekt. Der står det mye og god informasjon, både om hvordan yrket er, og hvordan du blir det.

Du kan også se en oversikt over de ulike utdanningene her. 

Det er en del forskjellige arkitektutdanninger, som du kan se. De aller fleste av dem krever bare generell studiekompetanse. Det får du hvis du går et av de studieforberedende utdanningsprogrammene på videregående. Eller hvis du går yrkesfag, og tar påbygg som tredjeåret ditt (eller påbygg etter du har gått læretid).

Så du trenger altså generell studiekompetanse til de aller fleste steder. Men det er et par unntak. Hvis du vil gå masterstudiet i arkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, vil du i tillegg måtte ta en opptaksprøve. Du kan lese om den i linken vi la ved over. 

Og hvis du vil gå på masterstudiet i arkitektur på NTNU i Trondheim, må du ha tatt visse realfag på vgs for å kunne søke. Du må ha tatt matematikk R1+R2, og fysikk 1. Det sikreste stedet du kan få tatt disse fagene, er på studiespesialisering med realfag.

Men bortsett fra denne mastergraden ved NTNU, er det kun generell studiekompetanse du trenger, i tillegg til at du kanskje må ta en opptaksprøve. Det betyr at du står ganske fritt til å velge programfag på vgs. Det er ikke sånn at du trenger spesielle fag, så du kan velge noe du er motivert for og som virker relevant. Men hvis du vil gå på NTNU, må du altså ta de realfagene på studiespesialisering med realfag.

Les mer på utdanning.no om hvordan yrket er og hva du må være god i for å bli arkitekt! Og snakk gjerne med rådgiveren på skolen din om dette. Da kan få noen gode råd. 

Lykke til, det blir spennende å se! Bare spør oss igjen :)

 

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning