Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Er lærling som bilmekaniker, men har valgt feil. Hva skal jeg gjøre? 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er læring som bilmekaniker jeg har vært det i 1 år nå Og jeg føler jeg har valgt feil. Og nå er jeg nervøse for hva jeg skal gjøre jeg har stryk i matte fra vg1 men jeg har papirer på det. Jeg redd for å ikke ha noe jobb etter læring tia siden jeg har prøvd som bilmekaniker i 1 år nå og jeg føler det er helt feil. Jeg har blitt veldig deppresiv på grunn av alt stresse jeg har på meg jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg har sett litt på delager og det ser Morro ut men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre er redd for hva som skjer med meg fremover . Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. 

Det er synd å høre at du føler du har valgt feil. Det er dessverre vanskelig for meg å komme med et konkret svar i denne situasjonen. Men det er noen ting du kan tenker over. Jeg vil først og fremst anbefale deg at du tar en runde med deg selv og finner ut hva du ønsker å gjøre. Kunne du tenke deg å ta et annet fagbrev? Ønsker du å studere? Ønsker du deg en jobb? 

Rådgiveren på den videregående skolen du har gått på har oppfølgingsplikt selv om du er lærling. Ta derfor en prat med rådgiver og fortell om situasjonen din. Dette kan hjelpe! Da kan dere sammen snakke om andre muligheter for deg, og når du finner ut hva du vil gjøre så er det lettere å finne veien dit. Du kan også besøke karrieresenteret i fylket ditt. De gir gratis utdanning- og yrkesveiledning til alle over 19 år. 

Du sier også at du har stryk i matte. En mulighet kan være å ta opp matten som privatist. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om privatisteksamen. Du kan også snakke med rådgiver om dette. 

Jeg forstår det kan være stressende å ikke vite hva du skal gjøre fremover, og det er synd du føler du har blitt depressiv av den grunn. Jeg anbefaler deg å snakke med noen om dette. Det kan være en du kjenner, helsesøster på skolen eller så kan du besøke helsestasjonen for unge. Det kan være godt å få delt tankene og bekymringene sine med noen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Ung og jobbsøkende?

Jobbsøker

Usikker på hva du vil jobbe med? Her er noen praktiske råd og tips for å øke sjansen til å finne en jobb du vil trives med.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

eksamen tavle (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene!

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg. Les mer om dine rettigheter her.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole