Hopp til hovedinnholdet

Kan man velge mellom førstegangsvitnemål og ordinær kvote?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Noen studier er det ikke kvote for førstegangsvitnemål, men kvote for andregangsvitnemål. Jeg er en gutt på 21år. Fyller 22 det året jeg skal søke høyere utdanning. Jeg har førstegangsvitnemål fra VGS. Jeg tar nå opp fag for å forbedre snittet mitt fra VGS. Spørsmålet mitt er om man kan velge mellom førstegang- eller andregangsvitnemål når man skal søke høyere utdanning? Slik sto det på studiet jeg ville søke: Poenggrense ved siste opptak Ordinær kvote: 49,3 Studiet har ikke kvote for førstegangsvitnemål.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. 

Man kan ikke velge mellom førstegangsvitnemål og ordinær kvote, men det trenger man ikke heller, for Samordna Opptak gjør det automatisk når du søker.

Så lenge du ikke fyller mer enn 21 år søknadsåret, og har et førstegangsvitnemål, vil du automatisk bli poengberegnet i begge kvoter (både førstegangsvitnemålskvoten og i ordinær kvote). Du vil da havne i den kvoten du kommer best ut i. Så dette gjøres på en måte for deg!

Nå vet vi jo ikke hvilket studiet du vil søke på, men hvis de sier at de ikke har kvoter for førstegangsvitnemål og kun ordinær kvote, så er det nok poengene dine i ordinær kvote de vil gå etter, da kan du ikke velge. Men kontakt gjerne studiestedet og spør om dette er riktig, eller hvis du har andre spørsmål rundt opptaket! 

Les også denne artikkelen om førstegangsvitnemål og ordinær kvote. 

Lykke til - bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning