Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil gå på drama, men foreldrene mine vil ikke.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går nå mitt siste år på ungdomsskolen og skal snart ta valget om hvilken vidregående jeg skal gå og hvilket type fag som passer meg. Dette er et valg som har vært veldig vanskelig for meg det siste året, og jeg har fått en del råd fra foreldre og venner. Mitt største ønske selv er dans og skuespiller linje, der det da er en skole ca 40min/1t unna hjemmet mitt som KAN være aktuelt.. Men dette mener da foreldrene mine blir helt feil valg for meg ettersom de syntest jeg er for sjenert eller «flau» til å velge drama og dans og stå framfor et publikum, og selv tenker jeg at hvis det er noe jeg virkelig jobber med, - så kan det gå like bra som om jeg ikke var en sjenert person. Men mine foreldres meninger påvirker veldig mye av valget mitt og jeg har nå endt opp med null peiling på hva jeg skal velge videre selvom dans og drama er noe jeg virkelig brenner for. Bør jeg droppe drømmen om dans og drama eller bør jeg satse på den??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette er et dypt og ordentlig spørsmål, og vi skjønner hvis dette er noe du tenker mye på og som du ikke syns er så lett! 

Det er ikke lett å skulle velge disse tingene i din alder. Og det blir ikke lettere hvis man føler seg "dratt i flere retninger". I ditt tilfelle virker det som du er nysgjerrig og interessert i én retning, mens foreldrene dine argumenterer for en annen retning. 

Det er ikke så lett for oss å svare på dette, for vi kjenner jo verken deg eller foreldrene dine. Men rent generelt pleier de fleste foreldreråd å være velmente, og noe som er verdt å lytte til. De vil som regel det beste for barna sine. Men likevel er det ikke sånn at foreldre alltid har rett. Og det er du som skal stå opp hver dag til din nye skolehverdag. Så det er viktig at du selv er forankret i valget ditt, og føler at det er du som bestemmer. 

Vi kjenner deg jo ikke, og vet ikke hvor "sjenert" du er. Men vi vil si at dramalinja heller ikke er sånn at du skal kastes foran scenen hver dag! Dette er et studieforberedende utdanningsprogram, med mange av de samme skolefagene som på studiespesialisering - men med en fordypning og spesialisering i drama. Det er klart at det kan være fint å være litt komfortabel foran andre på scenen. Men dette er sannsynligvis noe du får både tid og rom til å bli. Og hvordan kan man bli komfortabel foran andre hvis man ikke får prøvd? Mange skuespillere er fremdeles flaue og sjenerte på scenen - men de har lært seg å gå på scenen likevel, ved å øve :) Så dette kan jo også være en mestringsfølelse for deg. 

Du vil lære masse om drama og teater på dramalinjen, men det er heller ikke så intenst som å skulle komme inn på skuespillerskole. Du vil med andre ord ha mange andre fag og gjøre mange andre ting også. Vi tror det er veldig god plass til også de som ikke er trygge på scenen helt av natur. 

Men vi kjenner deg jo ikke, og syns dette er litt vanskelig å svare på. Ut i fra det du skriver, syns vi det høres ut som at du er veldig motivert for dramalinjen, og en del av oss tenker at dette er en magefølelse du bør følge, og at du ikke bør være for redd for flauhet/sjenerthet. 

Det du beskriver som vi skjønner at er vanskelig, er hvis foreldrene dine er uenige. Vi råder deg til å forsøke å snakke mer med dem, og forsøke å vise dem ditt perspektiv. Det er tross alt du som skal gå på skolen, og som skal stå opp til skolehverdagen din hver dag. Sånn sett er det viktig at du ikke velger et utdanningsprogram du ikke er så interessert i, fordi du følte at det var det foreldrene dine ville. Det er bedre at du velger noe du vil selv. 

Vi tenker et par kjappe ting. Det ene er at dramalinjen tross alt ikke er en stor eller risikabel ting - du vil gå generell studiekompetanse, som på de andre studieforberedende utdanningsprogrammene, og vil ha store muligheter til å studere videre på høgskole eller universitet etterpå. Sånn sett er ikke dette så forskjellig fra å gå idrettsfag, eller studiespesialisering med samfunnsfag, for eksempel. Du vil rett og slett ha fordypning i drama og lære masse spennende - men ikke utelukkende drive med drama. Dette er noe du kanskje kan nevne for foreldrene dine. 

Det andre er at du kanskje skal kontakte rådgiver eller studiekonsulent ved den dramaskolen du er interessert i. Da kan du fortelle litt om din situasjon, og spørre om det er sånn at man må være veldig scenevant for å gå på drama, eller om det går bra at man er mer "sjenert". Hvis de sier det siste, som vi tror, så er det også noe du kan si til foreldrene dine. Det kan være fint å vise dem skolens vurdering av dette også. 

Sist men ikke minst er det viktigste her at du gjør et valg du er fornøyd med selv. Skulle du ende med å ikke søke drama, så betyr ikke det at skuespillerverden er lukket for deg fremover - det er mange måter du kan forfølge skuespill og drama på senere. Men det høres jo ut som en god mulighet nå, og det viktigste for oss er at du gjør et godt valg som du lever godt med selv. 

Det er aldri lett når foreldre råder deg til noe annet enn det du selv tenker. De vil som regel vel, og de er som regel kloke med mye livskunnskap, så man skal lytte til det de sier. Men det er ikke alltid de vet best likevel, og det er vel så viktig at du følger din egen magefølelse og motivasjon. 

Vi syns du skal snakke med foreldrene dine om dette, og prøve å få dem til å se perspektivet ditt. Og du kan snakke med dramaskolen du er interessert i. 

Vi legger ved noen gode artikler, blant annet om hvordan man kan snakke med foreldre som ikke forstår deg, under artikkelen. 

Vi er sikre på at du får noen gode år på videregående uansett hva du velger, og vet at du har et langt liv i vente med mange muligheter til å forfølge det du er interessert i. Hvis hele magefølelsen til slutt sier at du bør søke drama, syns vi du skal høre på den. Men likevel snakke med foreldrene dine, sånn at de forstår deg. 

Vi ønsker deg veldig lykke til. Snakk med rådgiver på skolen din om dette også. Og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Skuespiller

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning