Hopp til hovedinnholdet

Hvilke jobber kan jeg få hvis jeg går Kunst, design og arkitektur?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Er ikke sikker på hvilke linje jeg skal ta på vidregående. Kunst, design og arkitektur er noe jeg interisserer meg litt i. Men hvilke jobber senere kan man få om man tar kunst, design og arkitektur? Og tjener man greit i de jobbene som tilbys innen de fagene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. Det er en spennende tid dette, når du skal velge videregående utdanning! 

Vi anbefaler deg å snakke med læreren eller rådgiveren din om dette i tillegg til svaret du får fra oss - da har du god mulighet til å få innspill :)

Den største forskjellen på utdanningsprogrammene på videregående, er mellom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram. Du kan lese om forskjellen i denne artikkelen. 

Kunst, design og arkitektur er et studieforberedende utdanningsprogram som gir deg generell studiekompetanse. Det betyr at du døren står nokså åpen for deg, og at du kan søke de aller fleste høyere utdanninger på høgskoler og universitet! 

Så sånn sett er svaret at det er veldig mange muligheter for deg, og at du ikke får det endelige svaret etter videregående på en måte - du har muligheten til å studere videre :)

Det finnes noen høyere utdanninger, spesielt realfag og fag som lege, ingeniør, tannlege, veterinær - som krever at du tar realfag på videregående skole. Disse realfagene får du sikrest hvis du tar studiespesialisering med realfag. Hvis du er glad i realfag og kunne tenke deg noen av disse yrkene, så burde du vurdere det. Men selv hvis du tar Kunst, design og arkitektur, så har du muligheten til å f.eks ta opp fagene du trenger som privatist. Så hvis du plutselig finner ut at du skal bli lege, så er det ikke for sent likevel. 

Det er ikke sånn at du nødvendigvis vil kunne få jobber innen kunst, design og arkitektur selv om du går denne linjen på videregående. I alle disse yrkene er det vanlig at du utdanner deg videre etter videregående, på høgskole, universitet eller privatskole. 

Du har rett og slett mulighetene åpne, og vil få god innsikt og en fin start på yrker innen dette ved å velge kunst, design og arkitektur. Det fins mange ulike jobber innen dette feltet - for mange for oss til å ramse opp her - så vi anbefaler at du slår opp og leser om dem på utdanning.no :)

Kort fortalt får du generell studiekompetanse, og holder døren åpen til å studere disse fagene videre - eller velge deg andre utdanninger, hvis du blir interessert i det :)

Snakk gjerne med rådgiver og foreldre, og spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning