Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk på studiet. Kan jeg få en erklæring?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor for tiden i Oslo for å studere, og har flyttet ganske langt hjemmefra for å få til det. Etter å ha bodd her noen måneder, merker jeg at jeg sliter veldig, spesielt psykisk, fordi jeg rett og slett ikke kjenner noen her eller har noe form for sosialt liv for tiden.. Jeg kjenner at jeg begynner å havne tilbake i en utrolig depressiv tid, noe jeg har masse erfaring med fra før.. Etter å ha pratet litt frem og tilbake med skolen min og spurt om å få bytte over på nettstudier så jeg kan flytte hjem og trives (og prestere) bedre fikk jeg beskjed om at dette ikke går med mindre jeg har en form for legeerklæring som tilsier at det er bedre for meg å ha nettstudier. Jeg skjønner at dette er noe som er vanskelig å svare på på sparket, men jeg er usikker på om det er noen sjans for at jeg kan få en slik erklæring noe sted i det hele tatt, og isåfall hvor jeg må gå? (Allmennlege/psykolog?) Beklager mangelfull informasjon på denne posten, men måtte begrenses.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Dette var veldig leit å høre. Det er ikke alltid så lett å flytte til et nytt sted, slik du har gjort. Men vi er veldig glad for å høre at du har tatt noen steg mot å få gjort noe med dette, og at du har snakket med skolen din. 

Det korte svaret på spørsmålet ditt: Ja, det kan være mulig å få en slik erklæring. Starten vil være å kontakte fastlegen din. Fastlegen er "inngangsportalen" til dette. Fastlegen vil enten kunne skrive en slik erklæring selv, eller henvise deg til riktig psykolog eller riktig instans. 

Så her er det veldig viktig at du går til fastlegen din. Det er også viktig at du forteller ordentlig godt til fastlegen hvordan du har det. 

Det er fint at du har snakket med skolen din. Kan det hende skolen din også har en hjelpetjeneste for psykisk helse? Vi syns det høres ut som at du burde sjekke dette ut, og ta din egen psykiske helse på alvor (som det virker som du gjør). 

Gå til fastlegen din først, og fortell det akkurat som det er! Og snakk også med skolen din. Vi gir deg tips til flere steder du kan kontakte og henvende deg til i artiklene under svaret. 

Vi ønsker deg veldig lykke til, og håper dette går så bra som mulig for deg :) Spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studenthelsetjenesten kan hjelpe deg hvis du sliter

Trist jente (COLOURBOX.COM)

Det er ikke alltid man klarer å henge med, eller føler at man takler hverdagen så godt. Det kan være lurt å snakke med noen om det.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Tilrettelegging på høyskoler og universitet

tastatur rullestol (colourbox.com)

Trenger du ekstra tid på eksamen, hjelpemidler for å få med deg pensum, eller må inngangspartiet til forelesningssalen legges til rette for at du skal komme inn? Her finner du reglene som omhandler studenters rett til tilrettelegging ved høyskoler og universitet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning