Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en tøff periode. Kan jeg få permisjon som lærling?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er lærling i 6 månder nå. Jeg lurer på om jeg kan søke permisjon. Jeg er sliten med masse problem rundt meg og blir deprimert og ønsker å ta noen månder pause. Jeg klarer ikke å konsentrere meg på jobben og derfor lærer jeg ikke noen. Skjønner det er ikke bra. Derfor vil jeg ta en pause.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Det var veldig leit å høre at du ikke har det så bra for tiden. Vi håper at situasjonen din kommer til å bli bedre! Av og til blir det mye i livet, og da kan en pause være riktig. 

Vi tenker at det er utrolig viktig at du snakker med lærebedriften din om dette, og at du snakker med ansvarlig rådgiver for deg på skolen du er tilknyttet. Vi kan ikke si noe akkurat om hvordan mulighetene er for permisjon i ditt tilfelle, men de burde jo være tilstede. 

Vi anbefaler at du snakker med den som er ansvarlige for lærlingene i bedriften du er i. Du kan også lese artikkelen Mistrives du i lærebedriften, der står det hvem du kan kontakte hvis ting ikke er som det skal på læreplassen din, og hvor du kan lese om dine rettigheter som lærling.

Ellers kan du også snakke med Fagopplæringskontoret ditt - de vet hvilke regler som gjelder i ditt fag, og hva som kan være mulig for deg. 

Det var leit å høre at du har det sånn - men første steg for deg er å snakke med lærebedriften din, rådgiveren din og gjerne Fagopplæringskontoret ditt. 

Hvis du har det tøft, anbefaler vi i tillegg at du snakker med noen om dette! Si fra til fastlegen din, si fra til læreplassen og skolen din, og les ellers hvem du kan kontakte i artiklene vi legger ved under dette svaret. 

Vi ønsker deg lykke til, og håper du får en bedre periode. Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning