Hopp til hovedinnholdet

Forskjellen på arkitekt, interiørarkitekt og eiendomsforvalter?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har noen spørsmål her! 1) Kan en sivilarkitekt gjøre den samme jobben som en interiørarkitekt? Slik at man kan hyres for samme jobben selv med annen lik utdanning... 2) Hva gjør man etter å ha studert eiendomsforvaltning? Hva går yrket ut på? 3) Er det likheter blant yrkene nevnt over? Liksom, kan man drive med mye av det samme?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Spennende at du tenker på dette. 

Vi er ikke eksperter på området, så vi vil anbefale deg å kontakte ulike læresteder som tilbyr utdanning innen dette og snakke med dem! De kan nok svare bedre enn oss. Men vi skal forsøke å svare så godt vi kan.

1) 

Du kan lese om yrkene arkitekt og interiørarkitekt på utdanning.no, som du sikkert allerede har gjort. Vi kjenner ikke denne bransjen godt nok, men vet at en arkitekt og en interiørarkitekt ofte jobber tett sammen i prosjekter. Sånn sett kan man jo gjøre mye av det samme, eller i hvert fall få innsikt i mye av det samme. 

Ellers tror vi ikke man "må" ha interiørarkitekt-utdanning for å få jobber som interiørarkitekt - så hvis du har egenskapene og evnene og får oppdrag, så vil vi tro at det vil være mulig selv om du f.eks har arkitektutdanning i bunn. Men som sagt, så anbefaler vi deg å snakke med lærestedene for å høre mer om yrket, jobbmulighetene etc :)

2) 

Vi er ikke eksperter på eiendomsforvaltning heller, dessverre. Så vidt vi vet vil det kunne være mulig å jobbe med dette etter å ha studert eiendomsmegling. Ellers fins det også en mastergrad i eiendomsforvaltning på NTNU. Der står det ganske godt beskrevet hva yrket går ut på og jobbmulighetene senere. Der står det også en kontaktinformasjon for generelle spørsmål - så vi anbefaler at du sender spørsmål dit! De kan nok svare bedre enn oss :)

3) 

Ja, det er nok likheter blant yrkene du nevner, men samtidig forskjeller. En arkitekt tegner hele hus og bygninger - en interiørarkitekt fokuserer jo mer på hva som er inne i huset, lyssettinger, romfølelse, etc. 

En eiendomsforvalter jobber nok ennå mer "utenpå" igjen, og tar hånd om flere ulike ting. 

Vi håper du finner ut av denne interessen din, og vårt beste tips er å kontakte aktuelle læresteder for mer informasjon om yrkene og bransjene! I tillegg til å ta en prat med rådgiver på din egen skole. 

Lykke til, bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva har du lyst til å bli?

Hvilket yrke vil du velge?

Gå til vote

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning