Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Vil bli politi. Hvilke ekstra fag må jeg ta på vgs for å kunne bli politi? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Siden 10. klasse har jeg tenkt på at jeg vil bli politi når jeg blir stor. Det er fortsatt et par ting jeg lurer på innen politiyrket og veien til det. Nå går jeg på VGs og holder på med mitt første år. Det jeg lurer på er hvilke ekstra fag jeg må ta på VG 2og evt VG 3 for å kunne bli politi? Biologi, Fysikk osv. Og etter 3 år på politihøgskolen, hva skjer så? Er klar over at poengsummene man må ha for å komme inn på politihøgskolen kan variere fra år til år. Men hvordan burde en gjøre det faglig på skolen for å ha en sjanse til å komme inn der? Er en sporty gutt som også er kjempe glad i matte. Men klarer å holde meg på 4 i de fleste fag og få 5’ere også om jeg bare øver nok. Læreren min fra ungdomsskolen sa det at politiet har bruk for flere politifolk med andre bakgrunner, stemmer dette? At det kanskje kan være en liten fordel for meg. Ellers har jeg ikke noen flere spørsmål. Trenger mest svar på hvordan en må gjøre det faglig på VGs for å bli politi.

Besvart 01.11.2017 14:12
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli politi!

Det jeg lurer på er hvilke ekstra fag jeg må ta på VG 2og evt VG 3 for å kunne bli politi? Biologi, Fysikk osv. 
Du trenger ikke å ta ekstra fag for å bli politi - kun generell studiekompetanse og karakteren 3 i norsk hovedmål. Det er ingen krav til enkelte fag. 

De formelle opptakskravene til politihøgskolen er: 
- generell studiekompetanse
- må fylle minst 20 år i opptaksåret
- minst karakteren 3 i norsk hovedmål (393 timer, gjennomsnitt av  standpunkt og eksamen)
- godkjent førerkort klasse B
- norsk statsborgerskap
- plettfri vandel
- levert legeerklæring
- tilfredsstillende fysikk og svømmeferdigheter

politihøgskolen sine nettsider kan du lese mer om opptakskravene. 

Og etter 3 år på politihøgskolen, hva skjer så?
Da vil du være utdannet politibetjent. Det er opp til deg hva du ønsker å gjøre videre etter endt utdanning. Noen ønsker å jobbe, mens andre vil fortsette å studere og søker master. 

Men hvordan burde en gjøre det faglig på skolen for å ha en sjanse til å komme inn der?
Det viktigste er at du jobber for å få det beste snittet som er mulig for deg, og at du får karakteren 3 i norsk hovedmål. Ettersom det ikke er krav til enkelte fag (unntatt karakter i norsk), vil alle fagene på vitnemålet ha like stor betydning for snittet ditt. Snitt varierer fra år til år - arbeid derfor godt med fagene og hold motivasjonen oppe! På utdanning.no kan du se hva snittet var i 2016 for å komme inn på politihøgskolen. Det kan gi deg en pekepinn. 

Læreren min fra ungdomsskolen sa det at politiet har bruk for flere politifolk med andre bakgrunner, stemmer dette? 
Jeg er usikker på hva du mener med "andre bakgrunner", men det er alltid fint å jobbe med mennesker med forskjellig kompetanse. For et konkret svar anbefaler vi deg å ta direkte kontakt med politihøgskolen. Vi kjenner kun til opptakskravene som har blitt nevnt ovenfor. 

Jeg legger ved noen artikler under svaret som kan være nyttige å lese. Du kan også snakke med rådgiver på skolen om utdanning- og yrkesvalg. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Vil du jobbe med etterforskning? Eller engasjerer du deg i å forebygge kriminalitet blant ungdommer? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg. Les mer om dine rettigheter her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole