Hopp til hovedinnholdet

Trives ikke på studiet. Kan jeg bli fagarbeider?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg gikk vg1 helse og oppvekst og vg2 helsefagarbeider men valgte å ta påbygg får å kunne gå Barnehagelærer på universitet, som jeg nå snart har fulflørt det første semesteret av seks. Men har i en stund nå følt på at jeg ikke passer til å være en leder i en barnehage. Det blir rett og slett alt for utfordrende for meg. Jeg er ingen ledertype. Jeg ønsker fortsatt å jobbe i en barnehage, men som en fagarbeider og ikke en Barnehagelærer. Så det jeg lurer på er om jeg har noe som helst mulighet til å søke og komme inn på vg2 barn og ungdom som 20 åring eller må jeg vente til jeg er gammel nok til å få voksen opplæring?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner godt at du tenker på dette. 

Her tenker vi at det kanskje vil være en god idé å snakke med studiekonsulenten/studieveileder på studiet ditt. 

Det vil nemlig ikke bare være lett å få plass på barne- og ungdomsarbeiderfag for deg nå. Når du har fullført påbygg, så har du brukt opp retten din til videregående skole. Det vil si at du stiller helt bakerst i køen om å få skoleplass, og måtte ha funnet en skole som hadde ledige plasser og var villige til å ta deg inn. Og det vil også kunne være vanskeligere å skaffe læreplass, siden bedriftene får økonomisk støtte til å ta inn lærlinger med skolerett. Det vil ikke være umulig, men vanskeligere. 

Grunnen til at vi tenker det er lurt å snakke med studiekonsulenten på studiet ditt, er for å høre hvorvidt det er muligheter for at studiet ditt kan passe deg bedre likevel. Vi vet at det er veldig mange utdanningsinstitusjoner som legger vekt på ordet "leder" i utdanningene sine. Dette er sant og bra, for man er jo en leder for barna. Men samtidig hadde man ikke denne vekten på ordet "leder" for kanskje 10 år siden. Og grunnen til at vi nevner det, er at det kan jo hende det er veldig bruk for deg som barnehagelærer selv om du ikke føler deg som en ledertype. Det er mange barnehagelærere der ute i landet som ikke ville trivdes som leder i en annen type bedrift - men som trives med å ha ansvar og oversikt over barna. 

Nå kan det jo fortsatt hende at dette ikke er riktig studie for deg - vi bare syns det høres ut som at du er så godt i gang, at det er verdt å undersøke om dette studiet egentlig kan bli bedre for deg enn du tenker. 

Et annet perspektiv som du burde snakke med studieveileder om, er hvilke muligheter du har til å jobbe i barnehage generelt. Nå har det jo historisk vært gode muligheter til å få jobb i barnehage også som ufaglært. Vi vet ikke hvordan dette er nå - men det er jo ikke umulig at du kunne jobbet i en barnehage, omtrent som en fagarbeider, uten å måtte gå vgs på nytt. 

I tillegg er det jo flere andre utdanninger som kan være relevante for å jobbe i skole eller barnehage, f.eks pedagogikk og spesialpedagogikk. Så vi syns det høres ut som en god løsning å snakke med studiekonsulent - eventuelt kontakte noen interessante barnehager - og høre om de ulike mulighetene dine for å jobbe med dette. 

Hvis du fremdeles er interessert i å bli fagarbeider, tenker vi at du bør kontakte Fagopplæringskontoret ditt, og høre med dem om hvilke muligheter du har. Det finnes f.eks en praksiskandidatordning. Så hør med dem om dette. 

Snakk i tillegg med studiekonsulenten, og vær gjerne så ærlig som mulig. Fortell at du ikke føler deg som en ledertype og er usikker på om studiet er riktig for deg - og hør hva studiekonsulenten tenker. Da kan dere sammen gjøre en vurdering på om du skal gi studiet en videre sjanse, eller om du skal titte etter andre relevante utdanninger. Og snakk gjerne med barnehager også. 

Alt i alt så skjønner vi hvis du er frustrert med alt dette. Du er heldigvis fortsatt ung, og har mange muligheter foran deg, så du står ikke "fast". Det er mange måter du kan finne riktig måte og sted for deg å jobbe. 

Vi ønsker deg veldig lykke til - bare skriv inn til oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning