Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli detektiv eller en sånn person som jobber med mordere og kommer inn i hode deres, eller sånn som analyserer bevis og åsted?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil bli "crime scene investigator". Jeg har søkt rundt på nettet, men finner ingen universitet som tilbyr dette? De har et universitet i Oslo som går under "kriminologi", men jeg føler ikke dette blir det samme. Hvordan kan jeg bli detektiv eller en sånn person som jobber med mordere og kommer inn i hode deres, eller sånn som analyserer bevis og åsted? Hvilke utdanning skal jeg ta og har du en skole du vil anbefale, kan være hvor som helst.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du gjør research på utdanning!

For å bli etterforsker må du først ta den treårige utdanningen for å bli politibetjent. Det finnes forskjellige enheter man kan jobbe i, og det mulig å spesialisere seg etterpå, f.eks. innen etterforskning og kriminalteknikk. Det er riktig at en kriminolog ikke blir det samme.

For å kunne søke PHS må du ha generell studiekompetanse fra videregående skole. Det kan du få på flere måter, både gjennom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram. Du trenger ikke ta noen spesielle fag, men de har andre opptakskrav. Du kan lese mer om opptakskravene til PHS ved å følge linken. 

Du kan ikke søke PHS før tidligst det året du fyller 20 år. Årsaken til at man skal være litt voksen handler om at utdanningen og yrket krever en viss modenhet, så det er bare en fordel med et fagbrev eller yrkeserfaring før du søker. 

Politiutdanningen har blitt populær, så det krever gode karakterer å komme inn. Du konkurrerer med alle karakterene på vitnemålet fra VGS når du søker på høgskole/universitet, og fag fra alle årene kommer på vitnemålet ditt.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning