Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere bachelor i juss og så begynne på master?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ligger på 4,7 i snitt og ønsker å studere juss. Vil så gjerne bli jurist og jobbe med jruidiske problemstillinger i privat sektor. Men problemet er at jeg har for lavt snitt til profesjonsstudiet på UiO, så jeg lurer på om jeg kan ta en bachelor i juss et annet sted og så hoppe inn i masteren på UiO?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Ja, dette er en mulighet. Så vidt vi vet, vil en bachelorgrad ved en av høgskolene være godkjent som de første tre årene på masterstudiet i rettsvitenskap, sånn at det altså i teorien er mulig å søke seg inn på mastergrad ved universitetet etter en bachelorgrad. 

Men her ville vi gjort litt ordentlig research. Historisk har det, så vidt vi vet, ikke bare vært lett å komme inn på masterstudiet etter en bachelor. Denne artikkelen fra 2015 for eksempel, advarer mot å gå denne veien. 

Nå vet vi ikke hvordan dette er nå, det kan hende at det er lettere og bedre - men her ville vi kontaktet universitetene hvor du er interessert i master, og spurt dem hvordan sjansen er for å få opptak etter en bachelor. Du vil også kunne se på nettsidene deres hvilke bachelorgrader som er godkjent hos dem. 

Så ja, det er i teorien mulig, men det er viktig at du sjekker opp hvor stor sjanse du har til å komme inn på mastergraden etter bachelorgraden. Det kan hende at dette er bedre enn det var for noen år siden nå, og at dette er en lur vei for deg - men sjekk det altså gjerne opp.

Du kan jo også bruke denne karakterkalkulatoren til å regne ut hvordan du kan få høyt nok snitt til å kunne komme inn på masterstudiet. I ordinær kvote har du jo muligheten til å få både tilleggspoeng og alderspoeng, i tillegg til at du kan ta opp og forbedre fag. Så om du velger den ene eller andre veien, så har du jo gode sjanser på juss-studiet på sikt. Les mer om tilleggspoeng og alderspoeng her.

Snakk med høgskolene og universitetene, og lykke til! Spør oss gjerne igjen.

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning