Hopp til hovedinnholdet

Tips til hvordan jeg kan bli bedre i gitar?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nå spilt gitar i snart 14 år og tenker på fremtiden min med musikk. Vurderer sterkt å ta Musikkvitenskap ved UIO, men jeg er veldig usikker på om jeg er god nok. Teoretisk har jeg mye å jobbe med vet jeg, men praktisk kan jeg nesten spille hva som helst for meg selv. Når jeg skal spille foran andre, så glipper fingrene strengene og musikken stopper. Hva kan jeg gjøre for å forbedre meg? Skal ut i militæret i juli neste år, så jeg har masse tid til å øve!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har spennende planer, og en interesse som det er verdt å investere i. 

Hvis du har spilt gitar i 14 år har du jo masse verdifull erfaring, og garantert et kjempegodt grunnlag for å forbedre deg videre. Det høres ut som en god plan å studere dette også, og musikkvitenskap ved UiO kan jo være midt i blinken.

Du har kanskje lest på nettsidene deres allerede, men der får du en god oversikt over hva studiet er og hva du vil lære. Hvis du har spørsmål til studiet kan du veldig gjerne kontakte dem og spørre.

Nå finnes det flere utdanninger i musikk. Du kan se en oversikt over utdanninger innen utøvende musikk her på utdanning.no - der vil du se at det fins flere fine utdanninger, blant annet på Norges Musikkhøgskole. Så du har med andre ord mange muligheter til å studere dette videre og få en god teoretisk innsikt.

Du skriver at når du spiller foran andre, hender det at fingrene glipper og musikken stopper. Dette er nok ikke så uvanlig, og det kan ha noe å gjøre med at det er annerledes å opptre foran andre, med det mange kan oppleve som "press". Vi tenker at øvelse kan gjøre underverker her - at du trener deg i å spille foran andre, om det så er familie eller venner først. Vi kan se for oss at med øving vil du bli mer komfortabel med å spille foran andre! 

Ellers kan det jo hende at det fins noen gode gitarlærere for deg? Kanskje noen som selv har opptrådt mye, og kan teknikker for å spille godt på scenen? Dette er noe du kan titte etter. Ellers skal du jo i militæret, hvor det kanskje ikke er så mange gitarlærere, men hvor du vil ha mye tid til å øve. Da tenker vi at du kan finne mye god og viktig kunnskap på for eksempel YouTube! Det er garantert videoer og ulike tips og triks som du kan benytte deg av! 

Alt i alt så syns vi det høres ut som at du har gode planer, og at du har et veldig godt grunnlag med din erfaring. Det er flere måter du kan supplere bakgrunnen din med teori og teknikker - og det høres ut som en god idé å titte etter studier, spørre dem om ting du lurer på, og finne frem gode videoer å øve til eller annet materiell når du skal i militæret. 

Vi ønsker deg veldig lykke til! Bare spør oss igjen.

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Min fritid: Sang og musikk

Johanna

Johanna (18) fra Lenvik i Troms synger masse på fritiden, hun har en nydelig stemme og er vant til å opptre foran et publikum. Ung.no har intervjuet henne om hvordan det er å ha sang som fritidsaktivitet.

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning