Hopp til hovedinnholdet

Kan dere forklare førstegangsvitnemål og ordinær kvote?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Neste år skal jeg søke inn på rettvitenskap i Oslo. Jeg går direkte fra videregående til studiene. Jeg går idrettslinje og har såvidt skjønt at jeg ikke vil få noen tilleggspoeng for dette. Jeg skjønner ikke helt forskjellen mellom førstegangsvitnemål og ordinær kvote. Jeg har godt nok snitt til førstegangsvitnemål men snittet er økt på ordinær kvote og lurer derfor på om jeg må ha det snittet som ordinær kvote sier. Bør jeg vente med å søke til jeg får alderspoeng eller er det noe jeg kan gjøre nå for å få noe mer poeng? Har jeg dårlige sjanser til å komme inn på studiet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har. 

Her har vi egentlig gode nyheter, og tenker at du kan puste ut. Det er ikke så rart at du ikke forstår alle forskjellene på førstegangsvitnemål og ordinær kvote, men i dette tilfellet kommer du ganske godt ut av det. 

Vi har skrevet en artikkel om førstegangsvitnemål her. Du søker med førstegangsvitnemålet ditt frem til det året du fyller 21, og så sant du tok videregående på normal tid (tre år for studieforberedende fag) og ikke har forbedret karakterer etter du gikk ut av skolen. Hvis du fyller kriteriene for å få førstegangsvitnemål, skriver skolen "førstegangsvitnemål" på vitnemålet ditt. Hvis du har gått vanlig skole uten forsinkelser og uten å ha tatt opp fag etter at du har avsluttet skolen, så vil du ha et førstegangsvitnemål.

De to kvotene fins fordi det ville blitt "skjevt" om det var sånn at alle som var eldre og hadde tid på seg til å forbedre karakterer som privatist, skulle tatt alle studieplassene. Førstegangsvitnemål fins altså for å gi deg som er ung og nettopp gikk ut av videregående, en mulighet til å komme inn på disse studiene. Det er med andre ord en slags bonusmulighet, hvor du trenger litt lavere karakterer for å komme inn.

Den gode nyheten for deg er at du ikke må velge hvilken av kvotene du søker i. Det er altså ikke sånn at du må vente for å ha muligheten til å komme inn i ordinær kvote også. Du vil søke med begge kvotene automatisk. Samordna Opptak vil vurdere deg både i kvoten for førstegangsvitnemål og kvoten for ordinært opptak samtidig og automatisk. Så dette er faktisk noe du ikke trenger å tenke på sånn sett. 

Hvis du har førstegangsvitnemål, vil du altså automatisk bli vurdert i kvoten for førstegangsvitnemål. Og hvis du har gode nok karakterer der, vil du da komme inn. Skulle du ikke hatt gode nok karakterer, ville du hatt sjansen til å komme inn i ordinær kvote. Samordna Opptak vurderer deg automatisk i begge kvoter, og gir deg den plassen som er best for deg og som du kommer best ut av. Men skulle du ventet i flere år og tatt opp fag for for å få bedre poengsum i ordinær kvote, ville du ikke lenger kvalifisert til å søke med førstegangsvitnemål. Så det er bare å søke når du er ferdig på skolen og er klar.

Den eneste grunnen til å vente på alderspoeng og eventuelt andre tilleggspoeng, ville vært om du ikke hadde førstegangsvitnemål. Da søker du kun i ordinær kvote, og da ville det vært et poeng å fått den poengsummen din så høy som mulig. Men du søker i begge kvoter, og trenger ikke tenke på dette nå. Hvis du har gode nok karakterer i førstegangskvoten, så vil du ha gode sjanser. 

Du kan lese mer om dette her hos Samordna Opptak, eller i denne artikkelen vi har skrevet. Der kan også se på en karakterkalkulator og regne ut poengsummen din. Der vil alle dine poeng dukke opp.

Hvis du vil være helt sikker på at du har førstegangsvitnemål, så kan du forsikre deg om det med skolen din. Men den eneste grunnen til å ikke ha det, er hvis du har brukt flere enn tre år på skolen, eller tatt opp fag etter at du var ferdig. 

Vi håper du skjønte litt mer, selv om det kan være litt komplisert dette. Du trenger uansett ikke å vente med søke - og du trenger ikke å velge kvote. Førstegangsvitnemål er på en måte en bonus, som gir deg større sjanse til å komme inn. 

Vi ønsker deg lykke til - snakk gjerne med skolen din eller rådgiver om dette. 

Bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning