Hopp til hovedinnholdet

Hvilken karakter teller når jeg søker på lærerutdanning?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei har 4 i standpunkt i matte og fikk 2 på eksamen. Tror jeg får 3 på den jeg tok opp nå. Om jeg vil bli lærer senere hva er best å ha på karakterkortet da. Må jeg ta opp igjen matte for p bli lærer eller hva. Jeg har s matte nå og ligger an til 5 der. Skal også ta s2. Er det snittet mellom alle mattekaraktetene gjennom de tre VGs årene som gjelder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at det generelle opptakskravet til utdanning for å bli grunnskolelærer og for 5-årig lektorutdanning er minst 35 skolepoeng og et gjennomsnitt på minimum karakteren 3 i norsk og 4 i matematikk.

Kravet om 4 i snitt i matematikk gjelder fellesfaget T-matte/P-matte fra vg1 og vg2. Du dekker automatisk karakterkravet i matematikk hvis du har bestått ett av følgende programfag: S1, S2, R1 eller R2.

Siden du tar S1 dekker du altså kravet til matematikk, og da er det nok med karakteren 2.

Vi tolker deg som at du hadde T-matte på vg1. Hvis du likevel ønsker å forbedre karakteren i 1T (for å heve snittet ditt), så er det mulig å bytte 1T med 1P. Hvis du tar opp 1P som privatist mens du fremdeles er elev på VGS kan du få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt.

Snakk gjerne med rådgiver om det du lurer på.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning