Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et nytt vg2?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har gått vg1 TIP > vg2 IKT-Servicefag og nå går jeg på vg3 påbygg. Jeg lurer på om jeg beholder min ungdomsrett ettersom jeg fullfører påbygg, eller om jeg mister den? Jeg vurderer å gå vg2 på nytt, enten maritim eller brønnteknikk, men jeg vet ikke om jeg fremdeles beholder min ungdomsrett. Om ikke jeg gjør det, er det lurt å slutte midt i skoleåret for å vente til etter sommer? Takk på forhånd G18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke sånn at du mister ungdomsretten din, men du bruker den opp. Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du går et løp som gir generell studiekompetanse, og bruker opp din ungdomsrett på det. Det hjelper heller ikke å slutte nå, for vi har kommet så langt ut i skoleåret at du allerede har brukt retten til det tredje året ditt.

Du kan gjerne søke på et annet vg2 i offentlig skole når du er ferdig med det løpet du går nå, du søker i vigo og søknadsfristen er 1.mars hvert år, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Hvis du kommer inn trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt, kun programfagene.

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje. Det er også slik at en lærebedrift får mindre i tilskudd for å ta inn en lærling uten ungdomsrett enn de får for å ta inn en uten.

Du finner mer informasjon i artiklene nedenfor. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning