Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg er avhengig av dataspill. Hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år, og bare lurte på om dere kunne hjelpe meg med utdanningen min. Jeg hadde tenkt å starte på studiespesialisering på videregående, men jeg er redd for at jeg har altfor dårlige karakterer som 3 og 4. Derfor tror jeg det er best med å gå yrkesfagveien. Grunnen for de dårlige karakterene tror jeg nemlig er spillavhengiheten min... Alle vennene mine spiller, og hvis jeg da ikke spiller blir det plutselig veldig ensomt. Så en del av avhengigheten er jo vennene mine, men også bare at jeg vil bli god og vinne på spillet... Hvis dere kunne hjelpe meg med å finne en vei videre i livet, og stoppet avhengigheten av dataspill. Hadde jeg vært veldig takknemlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette! 

Aller først: Det kan fint være mulig for deg å komme inn på studiespesialisering med de karakterene du nevner her! Det kommer litt an på hvor du bor og hvilken skole du søker. Men du har også mulighet til å komme inn på de andre studieforberedende utdanningsprogrammene, så vi syns ikke du skal avskrive dette ennå!

Hvis yrkesfag interesser deg mest, så er jo det kjempeflott. Men vit at du nok har muligheten til å velge! Vi anbefaler deg å snakke med læreren din eller rådgiveren på skolen om dette :)

Så over til det du skriver om dataspill. Det er mange, spesielt gutter, på din alder som er avhengige av spill. Og dette er noe nytt som foreldregenerasjonen ikke opplevde i samme grad. 

Det kan jo være mye flott og fint med spill - det kan være ordentlige og gode kulturopplevelser, og det kan være veldig sosialt. 

Det viktige er at ikke spillingen kommer i veien for andre ting i livet ditt, slik det høres litt ut som at det gjør. Noen blir nok mer avhengig/opphengt i spilling enn andre, men vi tror det fortsatt er mulig å finne en fin balanse, så det ikke blir for mye!

Du er nok inne på noe når du skriver at det er det vennene dine driver med, og at det er måten å være sosialt med dem på. Men vi tenker likevel at du kan prøve to ting: 1) prøve å få med disse vennene på en annen type aktivitet. Kanskje starte med å foreslå en kinokveld, en sport eller lignende. Det kan hende det er flere enn deg som kunne trengt en pause fra spillingen! 2) Ta kontakt med klassekamerater som ikke spiller så mye, og være mer sammen med dem. Du kan tenke gjennom om det er en fritidsaktivitet eller idrett du vil begynne med, sånn at du ikke har så mye fokus på spill.

Du kan også snakke med foreldrene dine og fortelle dem at du føler deg avhengig av å spille, og at du vil at de skal hjelpe deg å begrense spillingen slik at du kan bli mer sosial. Dette er også noe det kan være fint å snakke med helsesøster om, eller en annen på skolen du stoler på.

Spill kan være helt fantastisk, men det kan bli for mye av alt, og at godt tegn er når du kjenner at det går ut over andre ting. Da er det på tide å ta grep, og det viser du at du er klar for når du skriver inn dette spørsmålet :)

Snakk med rådgiver om studieforberedende og yrkesfag også - og veldig lykke til. Bare skriv inn til oss igjen.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning