Hopp til hovedinnholdet

Studerer sosialt arbeid, men ønsker å reise. Hva skal jeg gjøre?  

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe. I høst startet jeg på høgskolen i Oslo på linje sosialt arbeid. Jeg har og syns fortsatt at denne retningen virker veldig spennende, men samtidig tenker jeg mye på om dette egentlig er noe for meg, på mange måter klarer jeg ikke se for meg dette. Jeg er svært demotivert og i den siste tiden har jeg nesten ikke vært i noen forelesninger og heller ikke lest så mye. Får dårlig samvittighet, samtidig som jeg vet at jeg bare må skjerpe meg. Men jeg tenker veldig mye på at jeg kanskje ikke er helt klar for skole likevel, og jeg drømmer meg daglig bort i et til "friår" med jobb og masse reise før jeg søker på skole igjen. Som jeg føler det nå har jeg tenkt til å fullføre dette og neste semester, for deretter å kanskje slutte for å reise. Er det veldig dumt å gjøre? Hvordan er det hvis jeg eventuelt vil tilbake til samme linje etter et år med reise? Starter jeg i første klasse igjen da? Hva slags karakterer eller snitt vil gjelde når jeg søker meg inn på skole igjen da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vurderer å bli sosionom!

På flere studier er det mulig å søke om 1 års persmisjon fra studiet. Da vil du kunne ta deg et "pause" år, hvor du evt. kunne ha reist eller jobbet. Du vil mest sannsynlig ikke starte i samme klasse når du da returerer til skolen etter ett år, men med kullet under deg. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med servicetorget på HiOA for en studieveiledning. Her kan du få informasjon om hvilke muligheter du har og om det er mulig for deg å søke permisjon eller lignende.

Hvis du velger å slutte på studiet, vil du søke med karakterene dine fra videregående for å starte igjen eller søke ett annet studiet. Du kan lese mer om det i denne artikkelen.

Jeg synes det er bra du kjenner på det du virkelig vil og prøver å finne en løsning. Det kan absoulutt være kjedelig og føles meningsløst å gå på et studie hvor man ikke føler seg motivert. Vi kan dessverre ikke fortelle deg hva du burde gjøre. Det viktigste er at du gjør det som føles riktig for deg. Jeg vil også minne deg på at du er ung og har god tid til å finne ut hva du vil utdanne deg som. 

Hvis du trenger noen å snakke høyt med, kan du også besøke/kontakte UngInfo. Det er et informasjonssenter for unge i Oslo. Her kan du få informasjon og veiledning om både utdanning og reise, og mye mer. Det er gratis, anonymt og drop-in. De holder til i Møllergata 3, rett ved Glasmagasinet. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning