Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer teller? Får jeg realfagspoeng?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Går på studie spess VG1 Lurer på tre ting: - har man foreldremøte på VGS?I så fall er det en gang eller to ganger i året? - Hvor mye teller karakterene fra første halvår på VGS? (Jeg syntes overgangen fra ungdomsskolen var litt stor. Og karakterene mine og motivasjonen min dalte. Det går oppover, men føler jeg ødela snittet mitt og det er vanskelig å rydde opp i det) - Får man ekstra poeng for å ta realfagene til neste år? I så fall har det en stor betydning

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer! 

Om foreldremøte:

Ja, det skal være foreldremøter på videregående også. Skolene er nå pålagt å ha foreldremøte en gang hver høst i Vg1 og Vg2. Det kan hende at skolen du går på har flere foreldremøter enn dette også. Du kan eventuelt snakke med dem, og spørre hvor mange foreldremøter det er, og hvordan de er lagt opp :)

I tillegg har foreldre til elever under 18 år i 1. og 2. klasse rett til en planlagt og strukturert samtale med kontaktlærer i  første halvdel av skoleåret. Samtalen skal handle om hvordan eleven arbeider daglig, om elevens kompetanse i fagene og hvordan eleven, skolen og foreldrene skal samarbeide for å legge til rette for læringen og utviklingen til eleven.

Du kan lese her om denne loven.

Om hvilke karakterer som teller:

Aller først, vi skjønner godt at du syns overgangen til vgs var litt vel stor! Det er du ikke alene om å syns. Men du kommer til å komme mer inn i det, og det virker som du er på god vei allerede! 

Du har nok ikke ødelagt snittet ditt! Karakterene som kommer på vitnemålet, er karakterene du får til sommeren! De karakterene du får nå til jul, er en halvårsvurdering. De vil ikke bli stående på vitnemålet ditt. De vil være med som vurderingsgrunnlag for den samlede karakteren du får til sommeren. Men hvis du står på og leser motivert etter jul, så har du gode muligheter til å forbedre disse! Snakk gjerne med læreren din om dette :)

Husk også at det ikke er alle karakterene fra Vg1 som blir stående på vitnemålet ditt. Kun avgangsfag (avsluttende fag som du ikke skal ha videre) blir stående. Engelsk, geografi, samfunnsfag og naturfag blir stående på vitnemålet fra Vg1. Hvis du har tenkt til å velge R-matte eller S-matte neste år, vil også karakteren din i 1T fra Vg1 bli stående. Hvis du derimot skal fortsette med T-matte til neste år, blir karakteren din i faget etter Vg2 stående. Snakk gjerne med rådgiver eller lærer om dette også, så blir du helt sikker :)

Om realfag

Ja, du vil få tilleggspoeng for både realfag og språkfag, opptil 4 poeng til sammen. 

Her er en liste fra Samordna Opptak over hvilke realfag som gir hvilke tilleggspoeng. 

Du kan i tillegg lese her for å se hvordan du regner disse poengene inn i poengsummen din!

Så du vil ha muligheten til å få tilleggspoeng. Vi tenker likevel det er lurt å nevne at det er bra om du er motivert og klar for realfagsfagene da, selv om du får tilleggspoeng. Det er viktig at dette er fag du føler du er interessert i og vil gjøre det bra i - også for snittet ditt. 

Vi tenker at det høres ut som at du er i god rute. Det er ikke uvanlig å få en "tøff" start på videregående, men du har alle muligheter til å holde motivasjonen oppe, og du har på ingen måte ødelagt karaktersnittet ditt så tidlig som nå. 

Stå på, snakk med lærer og rådgiver, og stol på at du kommer mer og mer inn i skolegangen :)

Lykke til, bare spør oss igjen!

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning