Hopp til hovedinnholdet

Hvilke programfag bør jeg velge for å studere økonomi?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt som går på VG1. Jeg skal på utveksling til USA og lurer på hvilke fag man bør velge hvis man vil studere økonomi på universitet i fremtiden og eventuelt hvilke fag som er det samme for å få godkjent VG2. Jeg er glad i realfag og sånt men samtidig tenker jeg å fordype meg i samfunnsfag, økonomi og sånt fordi jeg tror det er det som er det beste valget å ta hvis man vil studere økonomi. Jeg må derfor velge mellom R matte eller S matte. Hvilke av disse bør jeg velge mellom? Det kommer også en haug av nye programfag som du kan velge mellom i VG2 og jeg skjønner ikke så mye av disse fagene enda. Jeg tror det er lurt å velge økonomifagene, markedsføring og ledelse, sosiologi, samfunnsgeografi, men samtidig vil jeg også ha med noe realfag som fysikk. Jeg vet ikke helt hva jeg vil bli enda men en ting som er garantert er at jeg vil studere økonomi. Hva bør jeg velge på VG2?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Høres ut som du har mange spennende planer. 

Vi stykker opp svaret på spørsmålet i to.

Om å utveksle i USA

Så utrolig spennende at du skal dette, da. Du har sikkert snakket med rådgiver på skolen din allerede, men det er skolen din som må bestemme hvilke fag som gjør at utvekslingsåret ditt blir godkjent! Så her må du ha en dialog med rådgiver, hvor du viser hvilke fag du kan eller skal ha i USA, og får det godkjent av den norske skolen din! Du kan lese mer om denne prosessen i denne artikkelen. Hvis du ikke får året godkjent, må du ta VG2 om igjen (som mange syns at utvekslingsåret er verdt, i og for seg). Men avtal dette med rådgiver slik at skolen din godkjenner året på utveksling.

Om hvilke fag du skal velge

Dette er et godt spørsmål, og enig i at det kan være mye informasjon om de ulike fagene. Nå syns vi det høres ut som at du har sett på spennende fagkombinasjoner allerede.

Det viktigste å vite, er at det ikke har noe å si "formelt" hvilke programfag du velger. Du kan se en oversikt over økonomi-utdanninger her på utdanning.no.  Der kan du se at nær alle kun krever at du har generell studiekompetanse for å kunne søke. 

Når de kun krever generell studiekompetanse, så vil de ikke se på hvilke fag du har hatt, de vil kun se på summen av karakterene dine. Så "formelt" kan du velge hvilke fag du vil, så lenge du får godkjent fagsammensetning av skolen din!

Så hva som er lurt å velge, handler mer om hva du er interessert i og hva du er flink til og tror du vil få best karakter i. I tillegg kan det jo være lurt å ta noen relevante økonomifag for å få en "forsmak" på økonomistudiet, både lære deg grunnleggende konsepter allerede nå og få vite om du trives med det. Så sånn sett kan det være lurt. Men det er ikke noe du "må" ta :)

En rekke andre tekniske studier (som ingeniør og medisin) krever jo at du har tatt realfag, så da ville det vært veldig relevant å ta disse realfagene. Men hvis du er sikker på at du vil studere innen økonomi, vil du kun trenge generell studiekompetanse på nær alle utdanningene. 

Om du skal velge S-matte eller R-matte tenker vi at det er lurt å spørre faglæreren din i matematikk eller rådgiveren din om! For økonomiske studier ser vi for oss at S-matte passer ganske bra. Men hør gjerne med dette fra de som virkelig kjenner pensum :)

Kort fortalt har du mange valg her, og med generell studiekompetanse vil du kunne søke høyere økonomiutdanning. Så hva du skal velge handler mest om hva du er interessert i, hva du vil få et innblikk i, og hva du tror du vil gjøre det best i :)

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din (særlig om utveksling), og lykke til! Spør oss bare igjen.

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning