Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta videregående i utlandet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går siste året på ungdomskolen og det er snart søke tid for videregående skole. Jeg sliter veldig med å velge for jeg vet ikke helt hvem jeg er. Det eneste jeg vet at jeg ikke vil gå noe innen studie pga. ADHD. Men jeg har veldig lyst å reise ut i verden til USA eller Australia. Vet du om noen plasser det går an å ta yrkesfaglig f.eks Helse og Oppvekst i utlandet? Jeg vil bare vekk fra den plassen jeg bor på nå, liker meg ikke her. Mamma og pappa krangler på en måte om jeg skal bo hos han eller hun. Jeg vet liksom ikke helt hva jeg selv vil videre i livet. Enten vil jeg holde på med musikk, dans og drama eller Helse og oppvekst. Vet du om det går an å begynne med folkehøgskole 1vgs som 15åring? Det er veldig vanskelig å bestemme å finne utav hvem jeg er og hva jeg vil. Håper på noen gode svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har mange gode og spennende tanker. Det høres også ut som at du er klar for å bevege på deg og oppleve noe nytt! Dette kommer du til å få mange muligheter til, enten nå eller senere.

Vi syns det høres ut som at du burde ta en prat med rådgiver på skolen din! Da kan du få god hjelp til å se de ulike mulighetene du har. 

Angående å ta hele VGS i utlandet, finnes det dessverre finnes det ikke så mange støtteordninger for dette. Din rett til videregående utdanning er knyttet til Norge. Men her finnes de mulighetene du har med støtte i Lånekassen:

Kort sagt har du disse mulighetene til å ta videregående i utlandet:

- Hele eller deler av videregående i et annet land innenfor Norden
- Hele eller deler av videregående i Frankrike
- Vg2 og Vg3 United World Colleges
- Vg2 som utvekslingsstudent, dersom du går et studieforberedende utdanningsprogram
- Hele eller deler av lærlingtiden din i utlandet, dersom du går yrkesfag
- Utveksle i regi av skolen din, til en samarbeidsskole i utlandet – enten du får yrkesfag eller studieforberedende (les mer om dette under “Utenlandstilbud i regi av Osloskolen” lenger nede på siden)

Om du drar utenfor disse oppleggene må du trolig betale både skole og bolig selv. Og siden du er 15, er du helt nødt til å få både hjelp av foreldrene dine. For eksempel, hvis du skulle tatt videregående i et annet land i Norden, er nok foreldrene dine nødt til å flytte med deg.

Det er altså ganske vanskelig å ta hele videregående i et annet land. Det som er lettere, er å begynne på en videregående i Norge, og se hvilke muligheter som fins for kortere utenlandsopphold. Hvis du skulle valgt et studieforberedende utdanningsprogram, ville du hatt muligheten til å ta VG2 i utlandet som utvekslingselev. Men de ulike skolene og linjene har gjerne litt ulike muligheter for utenlandsopphold - det er derfor vi tenker det er lurt at du avtaler time med rådgiveren din, og ser på dette. 

Det kan hende du er litt ung for folkehøgskole også. De aller fleste elevene på folkehøgskole er mellom 18-25. Men vi syns du skal snakke om dette med rådgiveren din også, så får du se hvilke muligheter du har, og hvilke konsekvenser det vil få å avbryte skolegangen din med folkehøgskole.

Vi kjenner godt igjen følelsen av at det er vanskelig å finne ut hvem du er, og at du er lei av stedet du bor. Nå er det ikke bare lett å dra til utlandet i din alder - men det kommer til å bli det etterhvert. Etterhvert vil du få mange muligheter til å få nye impulser og nye miljøer. 

Nå er ofte videregående i seg selv en ny opplevelse med nye miljøer. Så hvis det viser seg at det beste er å gå på videregående i Norge for deg, så ville vi gitt det en sjanse! Du kommer til å oppleve mye nytt.

Det var også leit å høre at foreldrene dine krangler om hvor du skal bo. Vi håper at du får tatt en ordentlig prat med dem, både om at det ikke er ålreit for deg at de krangler, og om hvordan du kan klare å få tatt en pause og få nye impulser de neste årene. 

Og vi syns du skal gå til rådgiver på skolen så fort som mulig - det er der du kan få ordentlig god informasjon.

Vi heier på deg, og håper og tror at du får noen fine år fremover. Lykke til, og bare spør oss igjen! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Erfaringer fra lærlingtid i utlandet

Kristine Lundby (Foto: Mireia Rodrigo)

For mange kan det virke fristende å ta hele eller deler av lærlingtiden i utlandet. Vi har pratet med to jenter som bestemte seg for å gjøre det.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning