Hopp til hovedinnholdet

Hva er letteste veien for å bli brannkonstabel?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei:) jeg vil/skal utdanne meg til å bli brannmann så det jeg lurer på er hva som er den letteste veien til det. Til neste år begynner jeg på videregående. Planen er idrettslinja hvis jeg kommer inn og etter det har jeg tenkt å bli brannsoldat i militæret, men hva skal jeg gjøre etter det? skal jeg bare søke på enjobb eller noe sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har spennende planer!

Det som er spesielt med å utdanne seg som brannkonstabel er at man må ha jobben først, før man kan ta utdanningen gjennom Norges brannskole. Du må altså først søke jobb i brannvesenet (aspirantstilling) og hvis du blir ansatt, vil du få intern opplæring og utdanning i regi av Norges brannskole. Denne utdanningen tar normalt minst to år, du kan lese mer ved å følge linken.

Det varierer hvilken utdanning man må ha for å kunne søke jobb i brannvesenet, men det er et krav om at man må ha fullført videregående skole, gjerne en yrkesfaglig utdanning som er nyttig i brannvesenet.  I tillegg må man ha god fysisk og psykisk helse.

Det er riktig at de som har hatt tjeneste som brannvernsoldat i Forsvaret har grunnlag for videre arbeid som brannkonstabel. Les mer om hva som skal til for å bli brannvernsoldat ved å følge linken.

Det er jo ikke sikkert at du får tjeneste som brannvernsoldat, selv om du blir tatt inn i Forsvaret. Derfor kan det være lurt å vurdere en relevant yrkesutdanning (eventuelt med påbygging) på videregående skole.

Ta gjerne en tur innom ditt lokale brannvesen for mer informasjon om hvilke opptakskrav de stiller akkurat der. Det kan gi deg et innblikk i hva som kreves, og også i innholdet i jobben.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning