Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange år må man bruke på å bli ferdig med legeutdanningen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, helt siden jeg var 6 år har jeg hatt et ønske om å bli lege/doktor. Jeg ønsker ikke å være en fastlege som bare sjekker om du er forkjølet osv. Drømmen min er å få en jobb på St. Olavs sykehus i Trondheim. Jeg vil være en lege som kan veldig mye. Det var da en i familien min som havnet på gastroavdelingen og hjerteavdelingen , disse tankene dukket opp. Jeg vet ikke hvor gode karakterer man burde ha på ungdomsskolen og VGS for å bli lege, og jeg vet også ikke hvilket fag jeg skal ta på VGS. Jeg vet ikke hvilken avdeling jeg vil jobbe på, men er det lurt å studere medisin? Allmenn eller yrkesfag? Hvor mange år må man bruke på å bli ferdig med legeutdanningen? Jeg ønsker ikke å bli sykepleier da. Kan dere fortelle meg hva jeg burde gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har et mål og gjør research på utdanning!

Uansett hva slags lege du skal bli så må du ha legeutdanningen, som er et seksårig profesjonsstudium i medisin. Mange velger å spesialisere seg etterpå, slik du har lyst til, det gjør man i kombinasjon med jobb. Hva slags spesialisering du ønsker vil du nok finne ut i løpet av medisinutdanningen.

Fra videregående skole må du ha studiekompetanse med fordypning i realfag for å være kvalifisert for å søke på medisinutdanningen, du trenger fordypning i matematikk, kjemi og fysikk. Dette er fag du kan velge på andre og tredje året på utdanningsprogrammet Studiespesialisering.

Når du søker på videregående skole konkurrerer du med karakterene dine på vitnemålet etter 10.trinn.

Når du skal søke på medisinutdanningen konkurrerer du med karakterer fra alle tre årene på fra VGS. Poenggrensene varierer noe fra år til år, men poenggrensene på medisinstudiet er alltid veldig høyt, så du må ha nesten 6 i snitt.

Du kan lese mer om poengberegning i artikkelen nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning