Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke samme utdanningsprogram på 1.,2. og 3.valget?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg skal snart søke på VGS, men jeg er veldig usikker. Fordi jeg veit jeg vil ha helse og oppvekst men jeg aner virkelig ikke hvilke 2 andre jeg skal søke på. Det er egentlig ingen andre utdannings fag jeg kan tenke heller. Og jeg må jo søke 1,2 og 3 valg.. hjelp hva skal jeg gjøre? Kan jeg søke det samme men på tre forskjellige skoler i mitt fylke? Hvis ikke hav skal jeg gjøre. Jeg er også ganske sikker på at de andre kommer jeg ikke til å trives med så jeg gruer meg veldig og er syyykt usikker. Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er en spennende tid du står foran, og vi skjønner godt at du lurer.

Her tenker vi at det beste er å ta en prat med læreren eller rådgiveren på skolen din. De kommer til å gi deg god informasjon om hvordan du skal søke skole, og kan svare på spørsmål du lurer på :)

Ellers er det jo veldig positivt at du har funnet et utdanningsprogram du vil begynne på! Da høres det jo ut som at du bør putte det på førsteplass.

Det går dessverre ikke an å putte det på andre- og tredjevalg også. Du har rett til å komme inn på ett av tre utdanningsprogram du velger (og du blir først vurdert på det du helst vil). Så det er derfor du må ha tre forskjellige. 

Men du kan velge skoler i prioritert rekkefølge innen førstevalget ditt! Så hvis du velger en skole der hvor du tror du har god sjanse til å komme inn, så kan det være en god ting! 

Ellers anbefaler vi at du setter deg litt inn i de andre utdanningsprogrammene, og forsøker å se hvilke av dem som kunne vært ok for deg. Men så satser du på å komme inn på førstevalget ditt! 

Snakk med lærer og eventuelt rådgiver om dette, så vil du få god informasjon. Vi håper og tror du har gode sjanser til å komme inn på helse- og oppvekst! Lykke til, og spør oss gjerne igjen. Vi svarer alltid :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Søke videregående opplæring? Forvirret?

Gutt skal velge videregående opplæring

Vanskelig å finne frem i jungelen av informasjon? Lurer du på hvordan du får svar på spørsmålene dine? Først må du finne ut hva du lurer på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning