Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg arkitekt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 16 år gammel jente som går første året på bygg og anlegg. Det er tid for å søke og jeg er usikker på hva jeg skal gjøre. Liker veldig godt tegning og har lyst til å bli arkitekt, men vet ikke hvordan jeg kommer dit. Kort fortalt så lurer jeg på hva jeg må søke til neste år og hvor lang tid det kommer til å ta før eg blir arkitekt. Har prøvd å søke litt rundt, men finner ingen konkret svar. Håper derfor dere kan hjelpe meg med det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på å bli arkitekt da :)

Vi vil anbefale deg å lese om å bli arkitekt her på utdanning.no. Deretter vil vi anbefale deg å ta en tur til rådgiveren på skolen din og snakke om dette! Da kan dere sammen legge en plan og se på mulighetene dine :)

Det fins en del forskjellige arkitektutdanninger, og de ulike utdanningene krever litt forskjellige ting for å kunne søke. 

Men felles er at de fleste krever at du har generell studiekompetanse. Dette vil du ikke få automatisk på bygg- og anlegg, som er en yrkesfaglig linje. Men du vil få det hvis du velger påbygg til generell studiekompetanse, enten som tredjeåret ditt i stedet for læretiden din, eller etter læretiden din. 

Så å ta påbygg er en tydelig plan, hvis du ikke har lyst til å bytte utdanningsprogram!

Ellers er de ulike arkitekt-utdanningene litt forskjellige, og krever ulike ting. På arkitekthøgskolen i Oslo, kreves det generell studiekompetanse og at du tar en opptaksprøve. Mens på NTNU i Trondheim, kreves det at du har tatt realfagene matematikk R1 + R2 og fysikk 1, i tillegg til generell studiekompetanse. Disse fagene har du ikke på utdanningsprogrammet ditt. Så da må enten snakke med skolen din for å høre om muligheten til å ta disse fagene likevel - eller ta disse fagene som privatist før du kan søke.

For å ta en mastergrad i arkitektur vil du bruke fem år på studiet etter videregående. Siden det fins litt ulike studier og litt ulike veier dit, foreslår vi at du slår opp de ulike studiene på utdanning.no og leser på nettsidene deres om studiet og hva som kreves! Og aller viktigst, foreslår vi at du går til rådgiver på skolen din og snakker om mulighetene dine der :)

Men kort fortalt så høres det ut som at det er lurt å ta påbygg til generell studiekompetanse - og om du trenger flere fag eller ikke, kommer an på planene dine og hva du har mest lyst til.

Les, snakk med rådgiver, og spør oss gjerne igjen! Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det vanskelig å velge videre utdanning?

Var det vanskelig å velge eller å finne ut hva du skulle velge?

Gå til vote

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning