Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg utdanne meg som lege og kosmetolog?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har alltid hatt en stor interesse innenfor mote og skjønnhet, derfor ønsker jeg å starte min egen salong som en kosmetolog hvor jeg sminker og er hudspesialist hvor jeg gjør botox, laser, filler osv. Men siden lønnen er lite vil jeg også bli lege, men spørsmålet mitt er: Er det mulig og utdanne seg som lege og kosmetolog eller blir det for mye styr? Har vært inne på utdanning.no, men finner ikke svar på det jeg lurer. Så det jeg lurer på er: Hvilken linje skal jeg ta i vgs og hvor mye må jeg studere for det? Håper jeg får en god svar så jeg slipper å stresse så mye.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har store, spennende og gode planer for fremtiden din! Det er veldig positivt, og det blir spennende å se for deg fremover.

Det er jo ikke alltid så lett å vite på forhånd hva man vil, og du har fortsatt mange år å finne ut av dette på - så vi tenker at du absolutt ikke trenger å stresse, og heller kan ta tiden til hjelp for å finne ut mest av hva du vil bli!

Teoretisk er det ikke umulig å være både lege og kosmetolog. Men i praksis vil det nok være vanskelig. Lege er som regel en travel fulltidsjobb, med et langt studie først! Og hvis du skal drive din egen hudpleiesalong i tillegg, så tror vi det kan bli travelt. Men det er ikke noe i veien for at du prøver det ene yrket først, og så det andre. Eller finner et annet yrke du syns er spennende, som du kan kombinere med interessen som kosmetolog.

Vi anbefaler at du leser om kosmetolog på utdanning.no. Det er flere måter du kan bli dette, og flere ulike kurs og utdanninger du kan ta. Du kan også velge å ta hudpleier på videregående. Dette er som sagt ikke noe du må ta, men en mulighet.

Lege er et av de vanskeligste studiene å komme inn på. Du kan lese om yrket og utdanningen her på utdanning.no. Studiet tar 6 år, og hvis du vil bli lege, er det en stor fordel å velge studiespesialisering med realfag på videregående, for du trenger flere av disse realfagene for å kunne søke på studiet.

Vi tenker at du ikke behøver å stresse, men at du heller kan være fornøyd med at du har så tydelige interesser! Du har flere muligheter for å få disse interessene ut i blomst når du blir eldre. Du kan gå hudpleier på videregående hvis du tror dette er riktig, eller utdanne deg til hudpleier senere. Du har sånn sett flere muligheter: Det er ikke sånn at du "må" velge riktig på videregående, ellers er mulighetene borte for deg.

Vi foreslår at du snakker med lærer eller rådgiver på skolen din når tiden nærmer seg, så kan du ha en god samtale om hva som vil være spennende for deg fremover!

Lykke til, og spør oss gjerne igjen. Vi svarer alltid :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning