Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg webutvikler?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 og prøver å lete etter et svar på et så enkelt spørsmål som: Har det stor betydning for hvilke vei på VGS jeg tar hvis jeg vil bli webutvikler? Det er seriøst INGEN side som kan si KLART hvordan man kan bli en webutvikler. Er det noe du kan bli bare hvis du går på universitet/høyskole? Må jeg ta noe spesielt på VGS? Jeg har valgt medium og kommunikasjon fordi jeg trodde det var der alt dette skjedde, men har skjønt nå at det ser ut til at den linjen er relatert til aviser, presse og journalister og andre greier jeg har aldri hatt interesse for å bli. Hvis jeg har valgt feil linje, må jeg bytte? Kan jeg bytte? Vil det koste noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du har lett en stund etter dette. Det høres ut som at du har en del spørsmål, så vi anbefaler at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette! Det kan være et bra sted og få mye og god informasjon om mulighetene dine.

Det er flere måter du kan jobbe som webutvikler! Det er også flere forskjellige jobber innen webutvikling, så det kommer litt an på hva du tenker på.

Man skiller ofte mellom yrket webdesigner og webutvikler. Webdesigneren kan f.eks designe en nettside, innholdet i den, lage kommunikasjonsstrategi for designet, etc. 

Webutvikleren gjør mer direkte koding, altså programmering av data, og vi regner med at det er dette du tenker mest på. 

Det går an å være selvlært webutvikler. Men likevel vil det nok anbefales å finne en god utdanning for det - for det er komplekse ting å lære, og en utdanning kan være gull verdt. 

Det fins såpass mange utdanninger innen IT, prorgammering og koding at vi ikke kan liste opp alle her. Men vi anbefaler deg å se på utdanning.no under emner som Informasjons- og datateknologi, og Dataingeniør. Der er det mange forskjellige muligheter.

Du går jo på et flott utdanningsprogram, og det er ikke sånn at du "må" bytte. Det er mange IT-utdanninger, og for å bli webutvikler er nok det beste å studere dette etter videregående. Det er altså ikke en videregående linje som vil sikre deg å bli webutvikler. Du vil få generell studiekompetanse der du går nå, i tillegg til fin innsikt i ulike medier, så det er et godt utgangspunkt for deg.

Noen av de relevante utdanningene, som f.eks noen dataingeniørutdanninger, kan kreve at du har tatt realfag på skolen i tillegg. Disse realfagene får du ikke tatt automatisk der du går nå. Hvis du finner ut at det er en utdanning du vil på som krever dette, må du spørre skolen din om mulighetene for å få tatt disse fagene likevel, eller ta disse fagene selv som privatist.

Så det er ikke sånn at du ødelegger mulighetene dine for å bli webutivkler der du går nå. Så det kommer jo an på hvor godt du trives på skolen eller ikke om du vil fortsette. Du har rett til å bytte utdanningsprogram én gang. Det koster ingenting. Men du må regne med å begynne i Vg1 igjen.

Vi skjønner veldig godt at du syns det er vanskelig å finne frem, og det er en slags jungel av informasjon der ute. Men du har mange muligheter foran deg, og har ikke ødelagt for deg selv. Likevel syns vi det høres ut som at du har så mange spørsmål at du burde avtale en time med rådgiver på skolen din, og få luftet alt dette ordentlig godt.

Lykke til, og bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning