Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli bedre i engelsk, men synes det er vanskelig

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg gjør det bra på skolen jeg får 5 i alt, men ikke i Engelsk. Jeg fikk en gang 3+ på en skriftlig prøve i Engelsk, mamma ble sur/skuffa når jeg sa det. For noen uker siden fikk vi oppgave om å skrive en fortelling. Når jeg var ferdig spurte jeg mamma og hun kunne rette den. Hun brute 1t på å rette den som var på 1000 ord. Og underveis sa hun at dette var dårlig og at norsk og engelsk har helt forskjellig oppbygning av setninger osv.. hun sa også at jeg sikkert hadde fått en 2'er eller 3'er hvis jeg leverte den sånn. Nå har jeg fått karakteren, og fikk 5- i starten ble jeg glad, men det er jo mamma som har skrevet den på en måte. Jeg er redd for at neste skriveoppgsve som vi ikke får gjort hjemme kommer til å gå kjempe dårlig. Og da merker jo læreren det!! Jeg vil bli bedre i Engelsk fordi jeg vet at jeg ikke er noe flink i det. Mamma prøver ikke å være slem når hun sier at det er dårlig, fordi hun sier at man ikke kan være god i alt. Og hun synest jeg veldig flink ellers på skolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss i ung.no og forteller om dette, som også mange andre ungdommer opplever. Foreldre stiller krav til oss og legger press på oss - på godt og vondt. Det er flott at moren din engasjerer seg og ønsker å hjelpe deg, men her tror jeg dere må bli enige om hvordan hun skal hjelpe deg. Dersom hun ønsker å rette tekstene dine, er dette noe dere bør gjøre sammen. Da kan hun forklare deg hvorfor noe er "feil", og dere kan sammen finne ut hva som kan bli bedre. Dette lærer du av, og da vil du etter hvert bli bedre. 

Det er også andre måter du lett kan bli bedre i engelsk på. Svært mange TV-serier og filmer har engelsk tale, og ved å se på disse vil du på en naturlig måte høre hvordan språket er oppbygd. Det kan også være lurt å lese engelske ungdomsbøker, tilpasset din aldersgruppe. Da blir du kjent med språket på en annen måte enn du blir på skolen. 

Husk også at du er tidlig i skoleløpet foreløpig, og at du har flere år på å bli kjempegod i engelsk. Likevel er det som moren din sier; helt i orden å ikke være like god i alt! Og det er jo supert at du har såpass gode karakterer i alle de andre fagene! Fortsett å jobbe, så vil nok engelsken din også komme etter. 

Ta som sagt en prat med moren din om hvordan hun kan hjelpe deg å bli bedre, i stedet for å bare peke på/rette opp i feilene dine. Si at du heller ønsker hjelp til å bli bedre, enn at hun skriver for deg. Lærerne forstår nok sannsynligvis at dette ikke bare er ditt eget arbeid, og derfor vektlegges ofte tekster som er skrevet på skolen, tyngre enn tekster skrevet hjemme. Lykke til! Jeg håper du fikk noen tips her. 

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Stressa av press på skolen?

Opplever du press på skolen, hva gjør det med deg? Kommenter gjerne hvordan du opplever det i kommentarfeltet som kommer opp når du har stemt.

Gå til vote

10 tips for å bli bedre i engelsk

Hvordan lære engelsk? (colourbox.com)

Det engelske språket er en viktig del av hverdagen vår, likevel kan du føle deg litt uttrykk når du selv skal skrive eller snakke engelsk. Her er 10 tips til hvordan du kan bli flinkere i språket.

Les mer

Å game gjør deg god i engelsk

Skjermdump fra Fortnite.

Studier viser at gamere blir gode i engelsk, og at de ofte har bedre engelsk-karakterer enn medelever som ikke gamer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning