Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg oppnå høy nok poengsum til å komme inn på medisin?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker å studere medisin i UIO, og ser av opptakskravet fra 2017 at ved ordinær kvote så var snittet 68,5 til høsten og 67,5 til våren. Jeg har tenkt til å ta et årsstudium etter videregående nå. Da får jeg 2 poeng. Så det jeg også kan gjøre til neste år er å som privatist få 6'er i noen av fagene mine. Men jeg har allerede 4 realfagspoeng, så jeg kan jo ikke få flere poeng (realfagspoeng eller språkpoeng) når jeg f.eks. tar Biologi 1 eller IT 2. Så det høyeste poengsummen jeg kan få til neste år er dermed 66 (60+4+2), hvordan har man da tenkt til å få 68,5 eller 67,5 poeng i løpet av ett år etter videregående?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Mange potensielle studenter søker senere enn et år etter at de avsluttet videregående skole, og kan dermed ha forbedret karakterer og oppnådd flere alderspoeng. Fram til det året du fyller 21 har du også fortsatt mulighet til å delta i kvote for førstegangsvitnemål hvor snittet er noe lavere.

 

Du får også alderspoeng fra det året du fyller 20 år, så mange søkere som avsluttet videregående skole for et år siden oppnår dermed også 2 alderspoeng i opptaket.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning