Hopp til hovedinnholdet

Kom ikke inn på studiet. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. I fjor så kom jeg ikke inn på høyskole... Og jeg hadde ikke tenkt til å ta ett fri år, men nå sitter jeg her frustrert, og som ett spørsmålstegn fordi jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre. Har kontaktet rådgiver fra videregående,men ingen hjelp å få. Og plutselig så sitter jeg her å har ett fri år, noe som jeg ikke ville, og tenker at jeg aldri kommer meg noen vei uansett noen gang, for vet ikke om jeg vil bli det jeg har villet veldig lenge - sykepleier. Føler at dem tre slitsomme årene på videregående bare var bortkastet, siden jeg ikke kom inn på det jeg ville, og itilleg ble usikker på om jeg ville det i det hele tatt, etter jeg ikke kom inn. Og har egentlig skiftet over på ambulansearbeider, det ser og virker interessant ut. Men jeg vet ikke lenger. Usikkerheten har tatt overhånd.. Derfor lurer jeg på hvilke muligheter videre har eg egentlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det var leit å høre at du ikke kom inn på studiet! Vi skjønner godt hvis det er demotiverende og du blir usikker. Men du er en ung jente med hele yrkeslivet ditt foran deg - det kommer til å komme mange og spennende muligheter for deg, og ingenting er for sent! Så selv om det ikke er gøy for deg akkurat nå, må du på ingen måte gi opp, tenker vi!

Det var jo leit at du ikke føler du fikk god hjelp av rådgiver. Det ville sikkert vært fint å snakke med noen om dette. Du kan lese her om du kanskje kan få hjelp og råd av oppfølgingstjenesten. Hvis du bor i Oslo, anbefaler vi også å kontakte UngInfo i Oslo, de gir god og gratis rådgivning. Det finnes også gratis karriereveiledning ulike steder i landet, som det kan være verdt å ta kontakt med!

Du har sikkert sett de ulike sykepleiestudiene som fins i landet. Det var jo leit å høre at du ikke kom inn, men det fins flere muligheter. Vi vet jo ikke om du var langt unna å komme inn eller ikke. Men du har mulighet til å forbedre poengsummen din i den ordinære kvoten. Du kan både ta opp fag som privatist, få tilleggspoeng og alderspoeng. Så på sikt så vil du klare å komme inn!

Ellers er jo også ambulansefag en spennende utdanning. Dette er i hovedsak en videregående utdanning, som vil være vanskelig for deg å få tatt nå, siden du ikke lenger har ungdomsrett etter at du fullførte videregående.

Men det fins også en bachelorgrad i paramedic, prehospitalt arbeid på OsloMET (nye navnet på Høgskolen i Oslo og Akershus. Den burde du definitivt sjekke ut!

Vi skjønner at du er frustrert, men du kommer til å finne veien. Du er ung, og har mange ulike muligheter og veier å gå. Det ville likevel vært bra å snakke med noen om dette for å få råd og tanker - så vi anbefaler deg å kontakte noen av de vi nevnte over.

Lykke til! Hold ut, dette kommer til å gå bra :) Og spør oss gjerne igjen.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning