Hopp til hovedinnholdet

Taper jeg mye på å droppe ut av læretida?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er lærling som dataelektroniker og jobber med IT på et universitet. Jeg har nå vært her i et halvt år. Jeg trives men syntes det er litt kjedelig for jeg føler jeg kunne gjort så mye mer. Jeg gikk Yrkesfaglig for jeg ble fortalt at det anbefales å ta fagbrev også ta ingeniør. Jeg har gode karakterer og har lyst på noe mer å gnage på. I tillegg er lønnen dårlig og jeg må bruke 2t på å pendle hver dag. Måtte også flytte hjemmenifra for å begynne å jobbe. Det er så mye som er negativt at jeg nå begynner å tvile på om jeg har valgt riktig. Lærlingtiden er på 2,5år. Da har jeg også et halvt år hvor jeg ikke gjør noen ting. Føler bare jeg kaster bort tiden da jeg vet jeg kunne tatt 1år med ingeniør forkurs og gått rett på ingeniør skole. Hva bør jeg gjøre? Taper jeg mye på å droppe ut av lærling? Ødelegger det CV'en min eller er det ok å kun ha 1år arbeidserfaring på CV? Hilsen fortvilet gutt 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke får nok utfordringer. Vi kan ikke svare på hva du bør gjøre, men vi kan si noe om hva du bør sjekke før du eventuelt avbryter læretida.

Først og fremst bør du ta dette opp med din leder og si at du ønsker og trenger mer utfordringer. I et universitetsmiljø burde de ha forståelse for det.

Vi anbefaler også at du ber om en samtale med opplæringskontoret ditt, eventuelt med fagopplæringen i hjemfylket ditt før du avbryter. Kanskje er et bytte av læreplass aktuelt. Og kanskje er det best for deg å slutte, men da er det viktig at du først har fått klarhet i hvilke konsekvenser det får.

Du kan selv velge å avbryte kontrakten, men det kan også bety at du har brukt opp opplæringsretten din, selv om du ikke har oppnådd sluttkompetanse. Fordelen med å fullføre et fagbrev er jo at det er en hel utdanning i seg selv, og med ingeniørutdanning i tillegg har du to, en praktisk og en teoretisk. Men da bør du selvsagt føle at læretida er meningsfull og at du utvikler deg.

Det virker som om du er godt klar over utdanningsmuligheter, men finn ut hvor gode sjanser du har til å komme inn på det du ønsker, og hvor krevende et forkurs vil være, så du ikke risikerer å sitte igjen uten noen ting. 

Det å vite mer gjør det lettere å ta et valg.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning