Hopp til hovedinnholdet

Hvilke valgfag skal jeg velge?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 16 år gammel og skal til å bestemme meg for hvilken valgfag jeg skal ta på videregående. Jeg vurdere å bli sykepleier fordi det er veldig ettersøkt, men er ikke sikker på om det er noe for meg. Har mest lyst til å bli veterinær, men snittet er for høye. Ville også blitt noe innenfor helse og trening, men det er ikke bra betalt. Det eneste jeg står igjen med er biolog. Jeg lurer bare på om det er et ettersøkt yrke og om det er mulig å få jobb uten å måtte streve grusomt mye for å få det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det virker som du har kommet i en spennende fase, hvor du tenker på hva du vil gjøre fremover. Du har mange muligheter, og du har også ganske god tid på å lande på et sted du syns er spennende! 

Det virker som du har tenkt langt og ganske godt allerede. Det er litt vanskelig for oss å si om biolog ville vært et yrke som du ville trives i eller ikke. Det kan nok lønne seg veldig å være ordentlig interessert i biologi, og interessert i å fordype seg og jobbe med dette fremover. Hvordan det er å få jobb etterpå er vi ikke helt sikre på - men vi tenker du bør kontakte en studieveileder ved et av lærestedene du er interessert i, de kan sikkert gi et ganske godt svar.

Vi anbefaler at du leser om biolog på utdanning.no, og at du også slår opp andre relevante yrker der. 

Angående hvilke valgfag du skal velge, så er det jo sånn at for de aller fleste høyere utdanninger, så har det ikke noe å si hva du velger - det er kun generell studiekompetanse som er kravet for å søke. 

Men noen utdanninger, særlig innen realfag og tekniske utdanninger, krever at du har tatt ulike realfag på vgs. Utdanninger som veterinær og biologi, medisin og ingeniør, er blant disse.

Så vi anbefaler at du tar kontakt med rådgiver på skolen din for å få en oversikt over dette! Da kan du se om du skal velge realfag eller ikke føler at du trenger å velge realfag :)

Lykke til! Snakk med rådgiver, og les på utdanning.no :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning