Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få endret en karakter i 1.termin selv om den er satt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei!! Jeg lurer på noe som jeg håper jeg får svar så fort som mulig. Jeg lurer på om 1. Terminskarakterer kan forandres i og med at jeg fikk en urettferdig karakter. Jeg går Studie og jeg fikk en urettferdig karakter av min faglærer til 1. Semester. Jeg lå absolutt hele tiden mellom 5 og 6 (5/6) på bokstavelig talt alle prøver. I tillegg er jeg aktiv i timene. Jeg er en av de elevene som snakker mest. Og likevel valgte læreren å sette meg til en 5. Andre elever prestrerer ikke i samme nivå som meg når det gjelder muntlig aktivitet i timene, og får litt dårligere på vurderinger, men disse elevene fikk da 6 til 1. Semester. Jeg synes dette er urettferdig! Og at karakteren burde endres. Så jeg lurer på om det fortsatt er mulig å endre, når jeg får snakket med læreren.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Det er faglærer som avgjør karakteren din uti fra vurderingsgrunnlaget faglærer har av deg i faget.Hvis du mener du bør få en høyere karakter ut i fra de vurderingene du har hatt,bør du ta det opp med faglæreren din. De fleste faglærere har en fagsamtale, så karakteren du får i faget skulle ikke være noen overraskelse.I den samtalen har man som elev mulighet til å si hva man mener.
 
Det er ikke sikkert du får gjort om karakteren i 1.termin, men det er mulig å forbedre karakteren i 2.termin. Du bør snakke med læreren din om hva du bør gjøre for å få en høyere måloppnåelse i faget. Selv om du fikk karakteren 5 nå, kan det hende du ligger på en sterk 5 og at muligheten for å få 6 ligger der som en mulighet i 2.termin.
Rådgiver for videregående skole

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning