Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på medisin?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, skal velge videre utdanning etter videregående og sliter litt med å velge da jeg har veldig lyst til å studere medisin (lege) men er usikker på om jeg kommer inn, jeg mangler kjemi 2 så det må nok tas opp som privatist, har et snitt på 5.7 og har lyst til å komme inn i enten Trondheim eller Oslo her står det at en trenger rundt 60 studiepoeng. Er det realistisk å komme inn her med et litt lavere snitt en det som oppgis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil inn på medisin.

Dette er et av de vanskeligste studiene å komme inn på, som du sikkert er klar over. Men det er spennende å se om du klarer det i denne runden, eller neste.

Du må jo ha kjemi 2, som du skriver. Nå skriver du ikke om du er ferdig på videregående eller fortsatt går der. Men hvis du er ferdig på videregående og tar opp kjemi 2 som privatist, så skjer det en viktig ting: Hvis du tar opp fag etter videregående, så får du ikke lenger førstegangsvitnemål, men søker i ordinær kvote. Den ordinære kvoten har en høyere poengsum å komme inn med, for da er det flere ting som teller i poengene, som alderspoeng og tilleggspoeng. Du kan lese om det i denne artikkelen.

Så hvis du tar opp kjemi 2, vil poengsummen for å komme inn være nærmere 66 en 60, og da tror vi at du er et stykke unna. Løsningen blir eventuelt å ta opp og forbedre flere fag, eller få nok alderspoeng og tilleggspoeng senere.

Hvis du fremdeles går på videregående og tar kjemi 2 som privatist før du er ferdig, kan du fremdeles få førstegangsvitnemål.

Ellers som svar på spørsmålet om vi tror du har sjans med 57 poeng hvis snittet forrige gang var 60, så er nok svaret at: Det er verdt å prøve. Studiet blir nok ikke så mye mindre populært enn forrige gang, men man vet aldri helt akkurat hvor høyt snittet vil bli. Vi ville tenkt at sjansen var stor for å ikke komme inn, men at det var verdt å prøve. 

Men: Siden vi ikke vet mer om situasjonen din, bør du kanskje snakke med en rådgiver på skolen din eller studiekonsulent på universitetet du er interessert i. Hvis du ikke får førstegangsvitnemål, vil nok snittet være en del høyere for å komme inn. Les artiklene vi legger ved under svaret om dette også. 

Lykke til, bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning