Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg skal bli!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg trenger råd om en ting. Jeg ANER IKKE hva jeg skal bli når jeg blir voksen:( Har søkt på mange ulike yrker og ingen passet liksom for meg. Mine positive sider er at jeg er ganske sterk i matte og er ganske snill og kan hjelpe folk som trenger hjelp. De negative er at jeg ikke er flink i naturfag og at jeg ikke er flink til å ta initiativ til å snakke med folk jeg ikke kjenner så godt. Altså jeg tør jo å snakke med de i kassa på kiwi f.eks men hvis jeg møter noen fremmede på gata elns så tør jeg jo ikke å snakke med de, heller ikke med de jeg ikke er så kjent med i klassen min. Jeg greier jo å være på gruppe med de og sånt men går aldri bort å fører samtale med de og sånt, det tør jeg ikke. Går forresten i 10ende og snittet mitt er 4/5. Skal gå Studiespesialisering på vgs til høsten. Men nå til poenget... Jeg vet ikke hva jeg skal bli når jeg er voksen. Nå vet du hvertfall litt om meg, og da håper jeg på at du kunne gi meg noen forslag på yrker som jeg kan utdanne meg som.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du går en veldig spennende tid i møte nå, hvor du etterhvert skal begynne å tenke på og velge hva du skal bli! Det er kjempefint at du skriver inn til oss og spør om dette.

Du beskriver godt hvem du er som person - men selv med disse opplysningene kan vi ikke hjelpe deg så mye med hva du skal bli! Det er så utrolig mye du kan bli, og så utrolig mange forskjellige spennende jobber. Ut i fra hva du beskriver, så kan du passe til veldig mange forskjellige ting! 

Men vi anbefaler deg å lese om og slå opp ulike yrker på utdanning.no. Det er en veldig god side med oversikt over det meste. I tillegg anbefaler vi deg å snakke med lærer, rådgiver og foreldre om dette :)

Men et poeng vi syns er viktig her, er at du har veldig god tid! Du har ennå ikke begynt på videregående, og det ville nesten vært rart hvis du visste allerede nå hva du vil bli :)

Vi mennesker er forskjellig. Noen vet veldig tidlig hva de vil bli, og blir det. Andre, kanskje de aller fleste, trenger tid på å prøve ut forskjellige ting, bli kjent med seg selv, og bli kjent med hva som fins der ute. Sånn sett er det veldig vanlig, og det kan til og med være bra, at du ennå ikke vet hva du vil bli. Du har nemlig god tid på å finne det ut - og jo eldre du blir, jo mer kjent vil du bli med deg selv, og jo mer kjent vil du bli med alt som fins der ute! 

Å gå på studiespesialisering virker som en veldig god start. Da holder du mange dører åpne, og etter du er ferdig på videregående kan du se om du vil studere noe videre. Selv da har du god tid - mange begynner ikke å studere før de er rundt 25. Og selv det går veldig fint. 

Kanskje er det rett og slett for tidlig for deg å vite 100% hva du vil bli ennå. Vi tenker uansett at det er veldig positivt at du tenker på dette, og anbefaler deg å lese og undersøke de ulike mulighetene som fins! Det er bare bra. Men det er også viktig at du ikke blir stressa, eller føler at du er sent ute, for det er du ikke. Du har nå tre hele år på videregående hvor du kan tenke litt rundt dette, og selv etter videregående har du god tid hvis du vil. 

Så vi kan ikke gi deg så mange forslag på hva du vil bli, siden vi ikke kjenner deg, og det du skrev om deg selv gjør at du kan passe til veldig mye. Men vi tenker at du skal puste ut, undersøke ulike yrker fordi det er spennende og du er nysgjerrig, og være trygg på at dette kommer til å synes litt tydeligere når du blir eldre.

Snakk gjerne med lærer, rådgiver og foreldre om dette. Det blir spennende å se hva du ender med etterhvert. Og les gjerne artiklene vi legger ved under svaret om dette! 

Lykke til, bare spør oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning